CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir Bergama halkının detaylarından haberdar olmadığı, 7 Temmuz’da ihalesi yapılacak olan Millet Bahçesini ve Türkiye’de son yıllarda çevre ve şehircilik altyapı çalışmalarında öne çıkarılan konulardan biri olan Millet Bahçeleri konusunu meclis gündemine taşıdı.

Millet bahçelerinin yatırım anlamındaki değerinin pek çok bakanlığın bütçesinden fazla olduğuna dikkat çeken Serter, ekonomiye maliyeti ve çevre düzenlemesinin yanı sıra şehirlerin sosyo-ekonomik yapısı anlamında doğuracağı problemlerin araştırılması önerge verdi.

7 BAKANLIK BÜTÇESİNDEN BÜYÜK

Türkiye’de yeşil alanların çoğalmasının önemli olduğunun ancak Millet bahçesi adı altında yapılan projelerin milletin karar ve görüşü olmaksızın yapılmasına tepki gösteren Serter, bütçeye olan yüküne de dikkat çekerek, “Türkiye’ye yeşil alan kazandırma adına yapılan projeler her ne kadar önemli görülse de bu projelerin gerçekçi ve doğru bir planlama ile gerçekleşmesi ve millet bahçesinin yapılacağı bölgedeki halkla görüşülmesi önem taşımaktadır. Bu noktada, son yıllarda yapılan Millet Bahçeleri bir tartışma konusu halindedir. Nitekim, en son İzmir’in Bergama ilçesinde 36 bin metrekare alana yapılması planlanan ve şu anda var olan stadyumun yıkılarak ve stadyumun etrafındaki esnafın, ticaret insanların bölgeden uzaklaştırılarak yapılması düşünülen Millet bahçesi bizlerdeki soru işaretlerini daha da arttırmıştır. Ayrıca, bütün bunların yanında, benim de katıldığım 2021 yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, Bakan Murat Kurum, millet bahçelerinin sayısının 2021 sonu itibariyle 278 olacağını ve yatırım değerinin de 16 milyar lira olacağı belirtmiştir. Bu rakam 3 milyar 378 milyon TL’lik bir yılık bütçeye sahip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinden neredeyse 5 kat daha fazla büyüklükte ve 7 bakanlığın bütçesinden de fazladır” dedi.

BİR TEK MİLLETE SORULMUYOR

Bergama’da yapılması planlanan Millet Bahçesinin imar planının olmadığını, bittikten sonra bölgedeki esnafların projeden nasıl etkileneceğinin bilinmediğini  ,bahçelerin sulama ve aydınlatma gibi temel ve ciddi bir harcama kalemi oluşturacağını vurgulayan Serter, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Bu kadar belirsizlikle yapılmaya çalışılan bu Millet bahçesi yapılırken bir tek millete sorulmamaktadır. Nitekim, Bergama halkı ve esnafı ile yaptığım görüşmelerde de edindiğim izlenimler doğrultusunda Bergama halkı kendilerine sorulmasını ve halkın yararı temelinde oluşturulması gereken bir projenin gerçekleşmesi gerektiğini düşünmektedirler, biz de CHP olarak Bergama esnafıyla, halkıyla, bu konunun paydaşlarıyla yeniden bir araya gelerek halkın yararına bir projenin nasıl gerçekleşebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunup onlardan detaylı taleplerini öğreneceğiz ve süreci takip edeceğiz.”



 

Editör: Haber Merkezi