Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, annesini kaybeden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a başsağlığı dileklerini ileterek, pandemi süresi öncesinde ve sonrasında ciddi vergi, kredi, fatura borçlarıyla boğuşan, geleceğini göremeyen esnaf sorunlarına değindi.

ESNAF YAPILANI UNUTMAYACAK

TESK verilerine göre Türkiye’de bu yılın ilk altı ayı itibarıyla esnaf odalarına kayıtlı 1 milyon 906 bin esnaf ve 2 milyon 58 bin adet iş yeri bulunduğunu hatırlatan Serter, bu yılın ilk altı ayında kapanan iş yeri sayısının ise 35 bin 965 olduğunu söyledi. Satılık iş yeri ilan sayısında ise geçen yıla göre yüzde 77 artış olduğuna dikkat çeken Serter, “İzmir’de kendi kentimde eylül ayı itibarıyla esnafın yüzde 30’u kepenk kapattı, salgın süresince esnafın işi yüzde 83 oranında düştü, yüzde 26 oranında istihdam kaybı yaşandı. Yüzde 71’i, kiracıyken verdiğiniz 25 bin TL’lik nefes kredilerinden yararlanma oranları ise sadece yüzde 38’de kaldı. Dünyanın pek çok ülkesinde esnaflara karşılıksız destekler verilirken Türkiye’de esnafımıza bir kuruş karşılıksız para vermediniz. “Allah’a şükür, bugünümüze de şükür.” diyen, Ahilik geleneğinden gelen esnafımız yine, bunu Ahilik esnaf kültürüyle unutmayacaktır” dedi.

“NEFES” BİZİ NEFESSİZ BIRAKTI

16 Marttan bu yana alınan Covid tedbirlerine eklenen yeni tedbirlerle birlikte 383 bin iş yerinin kapandığı bilgisini paylaşan CHP’li Serter, bu iş yerlerinde yaklaşık 2 milyon çalışan ve ailesi, açlığa terk edildiğini söyledi. Esnafın kredi kullanamadığını, son tedbirler öncesi nefes kredilerinden 748 bin esnafın yararlandığını ve 18,6 milyar TL kullanıldığını belirten Serter, “Bu demek oluyor ki esnafımızın yarısından fazlası borçları nedeniyle krediye erişememiş, başvuramamış bu durumda. Türkiye’nin her yerinde konuştuğum ve krediyi kullanabilen esnaflar “‘Nefes’ bizi nefessiz bıraktı.” diyorlar. Bundan sonraki süreçte ne olacağını, nefes kredilerinin geri ödeme süreçleri önemli ölçüde belirleyecektir” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN ÇÖZÜM BİLDİRİSİ

Batan Pekcan’ın, ilk on ay içinde kurulan şirket sayısının yüzde 24,2 arttığı, kapanan şirket sayısının ise yüzde 13,2 arttığı, esnaf ve iş yeri sayılarında da bir önceki yıla göre 74 bine yakın daha fazla tescil sayısı gözlemlendiği sözlerini hatırlatan Serter, bu iş yerlerini kuranların yüzde 60’ına yakınının vergi borçlarından ve eski borçlarından kurtulmak için yeni şirketler kurduklarını kaydetti. Kapatılan şirket, esnaf ve sanatkârların devlete ve piyasaya olan borçlarının ortaya konmasının önemine değinen Serter, CHP’nin esnaf sorunlarına dair çözümleri içeren 17 maddelik bildirisini hatırlattı.  

SEYYAR SATICILARIN TALEPLERİ

Türkiye’de sayıları 6 milyonu bulan seyyar satıcıların sorunlarına dikkat çeken Serter, bunların 200 bininin İzmir’de yaşadığını ve onlarla görüştüğünü ifade eden Serter, dernekleşen seyyar satıcıların kayıt altına alınarak sosyal güvence sistemine dâhil olma taleplerini dile getirerek, Bakan Pekcan’dan bu konuyu not almasını istedi.

ESNAFA KAPSAMLI DESTEK SAĞLAYIN

Pandemi nedeniyle üç ay boyunca kapalı kalan tüm esnafların birikmiş elektrik, doğal gaz faturaları ve SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması taleplerini dile getiren Serter, Bakan Pekcan’a seslenerek, “10 milyona yakın kişiye ekmek veren esnafların, iktidarın veremediği karşılıksız destekler nedeniyle kredi borcuyla cebelleştikleri eleştirisinde bulunarak, “ Esnafın günü kurtaran suni ve yüzeysel politikalarınıza değil, acilen gelecek kaygılarını giderecek kapsamlı ve akılcı bir desteğe ihtiyaçları var” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi