Cengiz Aldemir/ANKARA- Türkiye'nin özellikle sanayi sektörünün ve meslek örgütlerinin yıllardır dile getirdiği nitelikli ara eleman bulma sorununun hala çözülmediğini anımsatan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Ülkemizde özellikle sanayi sektörü temsilcilerinin sıklıkla dile getirdikleri sorunların başında ara eleman sıkıntısı gelmektedir. Son birkaç yıldır, giderek daha büyük sorun haline gelen ara eleman sıkıntısının çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı'nca daha etkin adımlar atması gerektiği ortadadır" dedi.

TEKNİK EĞİTİM ALAN GENÇLERİN ADRESİ SANAYİ BÖLGELERİDİR

4423 olan meslek lisesi sayısının her yıl düştüğüne dikkat çeken Serter, "Mesleki ve teknik liselerin sayısının artmasının değil kalitelerinin ve nitelikli insan yetiştirme kapasitelerinin artması önem taşımaktadır. Meslek liselerinde yetişen gençlerimizin ilk adresleri doğal olarak Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi siteleridir. Bu nedenle, nitelikli insan kapasitesinin doğru stratejilerle arttırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili tüm bakanlıkların da Organize Sanayi Bölgelerinin ve Sanayi sitelerinin yönetimiyle birlikte çalışmaları hem önemli hem de zorunludur" tespitini paylaştı.

KALFA VE ÇIRAKLARA ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ 

Sanayi sektörü başta olmak üzere pek çok sektörün bel kemiği halinde olan çırak ve kalfaların ücretlerine dair Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenlemenin meclis gündemine getirildiğini ifade eden CHP'li Serter, "Bu çerçevede, teklif edilen çıraklara ve mesleki öğretim merkezlerinde yetişen öğrencilere asgari ücretin %30'undan daha az, kalfalara da asgari ücretin %50'sinden az olmamak üzere ücret ödenmesi teklif edilmiştir" dedi.

ÖĞRENCİ SAYISI AZALIYOR

Mesleki ve Teknik Liselerinde okuyan öğrenci sayısının, 2015 yılında 2 milyon 82 bin 935 öğrenci sayısının 2019 yılında 1 milyon 608 bin 81'e indiğini belirten CHP'li Serter, "Öğrenci kaybının %22 olduğu bilinmektedir. Bu tablo itibariyle de mesleki eğitimin özendirilmesi ve işverenlerin de bu konuda teşvik edilmesi önemlidir. Bu nedenle, Cumhuriyet Halk Partisi olarak verdiğimiz kanun teklifinde, çıraklarımıza ve öğrencilerimize ödenmesi gereken ücretlerin asgari ücretin %60'ından az olmaması, kalfalara ödenecek ücretlerin asgari ücretten %80'den az olmaması noktasında önerilmiştir. Asgari ücretin yoksulluk sınırının altında olduğu gerçeği göz önüne alınırsa, yeni teknolojilere ayak uyduran, bu noktada eğitimler alması gereken yeni nesil çırak ve kalfalar yetiştirmek için onlara emeklerinin karşılığı olan insanca bir ücretin ödenmesi şarttır" ifadelerini kullandı.

KONUYU MECLİS ARAŞTIRSIN

Meslek liselerinin teknik kapasitelerinin arttırılması, görev yapan öğretmen ve eğiticilerin son teknolojileri öğrencilerine aktarabilmeleri için yeni eğitim modellerine adapte olmasının sağlaması gerektiğini kaydeden CHP'li Serter, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılması gerekenleri masaya yatırmak, meslek eğitiminin bugünün koşullara adapte etmek ve sanayi sektörünün ihtiyacı olan nitelikli insan gücünün bir an önce yetiştirilebilmesi için konunun meclis tarafından araştırılmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi