CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - Alsancak Elektrek Fabrikası’nın özelleştirilmesi sonrası ihaleye çıkarıldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, ihaleyi İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin kazandığını ancak ihalenin iptal edildiğini meclise taşıdı. Genel kurulda konuşan Serter, “Ocak 2019'da burada "Ranta kurban etmeyeceğiz." dediğim Alsancak Elektrik Fabrikasının devrine dair sorunu buradan tekrar hatırlatıyorum. Geçtiğimiz nisan ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkıldı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleyi kazandı ama ihale iptal edildi” hatırlatmasında bulundu.

YIKILMAYA TERK EDİLDİ

Fabrikanın demir başlarının kısa sürede talan edilerek yıkılmaya terk edildiğini kaydeden Serter, “ Ülke gündemine yeniden sokulan özelleştirme çalışmaları kapsamında TEK‘in parçalanmasının ardından son olarak Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde kalmış ve üretimin durdurulmasının ardından, teknoloji tarihi açısından önemli ekipmanlar ve cihazlar hurdaya ayrılarak, yok edilmiştir. İçi boşaltılan ve yıkılmaya terk edilen bu tarihi değer, bugün metruk ve harap yapı ibarelerinin yer aldığı bir ilanla yeniden özelleştirilmek istenmektedir” uyarısında bulundu.

ÖLÜME TERK EDİLİYOR

Alsancak Elektrik Fabrikasının iktidar eliyle bir bilinmeze sürüklendiğini söyleyen CHP’li Serter İz Gazeteye konuştu. iktidarı sert bir dille eleştiren Serter, “İnadına ölüme terk ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesine en kısa zamanda devredilerek İzmir kent kültürüne kazandırılmasını istediğimiz elektrik fabrikasına dair görev tüm İzmir milletvekillerine aittir. Çözüm ise tüm partilerin İzmir milletvekillerinin İzmir'e borcudur. İzmir milletvekiliyim diye boşuna dolaşmak kimseye bir şey kazandırmaz. Gelin, elbirliğiyle, sonuçlanmış bir ihaleyi kazanan Büyükşehre fabrikayı verelim diyorum. İzmir‘i yeni bir rant bölgesi olarak gören ve buradaki yapılaşmayı sürekli destekleyen iktidara, bu tarihi değeri olan fabrikayı rant alanına kurban etmeyeceğiz. Son zamanlarda iktidar yanlısı beton sevenler, ‘İzmir‘i pazarlayacağız` ‘İzmir‘i tanıyamayacaksınız` gibi söylemlerle sessiz sedasız bu satışı gerçekleştirmek istiyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz. İzmirli kendi var olan kültürünü korumakta kararlıdır” diye konuştu.

FABRİKA ÇAĞRISI

Fabrikanın bugün Enerji Müzesi olarak hizmet vermeye devam eden İstanbul‘daki Silahtarağa Santrali ile aynı dönemde faaliyetlerine başladığını hatırlatan CHP’li Serter, parti gözetmeksizin bütün İzmir milletvekillerine şu çağrıda bulundu: ” Bu emektar fabrika, 1998 yılına kadar aralıksız olarak kentin enerji ihtiyacını karşılamaya katkı vermişti. Elektrik Fabrikasının temeli, Osmanlı döneminde, 1913 yılında imzalanan yabancı ortaklığa imtiyaz veren sözleşmeye dayanılarak 1926 yılında Belçikalı Traction - Elektricite şirketi tarafından atılmış. Santralin 18 Ekim 1928‘de devreye girmesiyle birlikte kentte yaşam değişmeye başlamıştır. Sokak aydınlatmasında hava gazından elektriğe geçilmiş, ilerleyen yıllarda ise atlı tramvaylar yerine troleybüsler devreye girmiştir. Buradan sesleniyorum. Başta bütün İzmir milletvekilleri parti ayrımı gözetmeksizin İzmir’in tarihi elektrik fabrikasını bir an önce bir kültür alanı yapmak için birlik olmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi