Cengiz Aldemir/ ANKARA- Denizciliğin özgün bir alan olduğunu, denizciliğin diğer tüm konularıyla birlikte liman işletmeciliği  de uluslararası nitelikte, karmaşık ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, iz gazeteye yaptığı değerlendirmede, İzmir limanının önemiyle ilgili bilgilerlerin yanı sıra, limanların, dere ağızlarının ve balıkçı barınaklarının su derinliğinin önemine değindi. Serter, liman işletmeciliğinin kendi içinde bir tutarlılığı bulunduğunu ve bu tutarlılığı görebilmek için tecrübe gerektirdiğini söyledi.

İzmir Limanı'nın Alsancak beton iskelesinin 1957 tarihnde kurulduğunu, 01 Ocak 1989 tarihinde TCDD’ye devredildiğini ve halen işletmeciliğini TCDD'nin yaptığını anımsatarak, "İzmir Limanına giren ve çıkan gemiler kılavuz almak zorundadır. Fakat Römorkaj 2000 GT’den küçük gemiler römorkör alma mecburiyeti yoktur. İzmir Limanında bu hizmetler 24 saat boyunca TDİ tarafından verilmektedir" dedi.

İzmir Limanı'yla ilgili teknik bilgileri de paylaşan CHP'li Serter, TMO’ya ait toplam 70.000 ton kapasiteli iki beton silonun mevcut olduğunu belirterek, "Aynı zamanda İzmir’in Ege’deki tarihi ve turistik yerlere çok yakın olmasından dolayı, liman yolcu terminali önemli ölçüde trafiğe sahip olup 2019 tarihinden önce cruise gemilerinin en uğrak yerlerinden biriside İzmir Limanıdır" bilgisini verdi.

LOJİSTİK ÖNEME SAHİP

Limanların uluslararası ticarette üstlendiği kritik rolü anlamak için limanların küresel tedarik zincirindeki yerini ve önemini görmek ve fonksiyonlarına temel düzeyde hâkim olmak gerektiğini vurgulayan CHP'li Serter, "Limanlar yüklerin taşıma modunun karadan denize ya da denizden karaya doğru değiştirildiği, gerektiğinde yüklerin geçici bir süre için depolandığı, katma değerli lojistik hizmetlerin verildiği alanlar olarak uluslararası ticarette önemli bir ara yüzdür" ifadelerini kullandı.

KÜRESEL TİCARETTE LİMANLARIN ÖNEMİ

Dünyada ticarete konu olan yüklerin yüzde 85’inin denizyolu ile taşındığını kaydeden Serter, küresel ticareti limanların önemine değinerek, "Dünyada yaklaşık 11 milyar ton yükün limanlarda işlem görüyor. Bu rakamdan hareketle limanların küresel ticarette en önemli ulaştırma altyapıları olduğu söylenebilir. Bu durum zaten yoğun bir bilgi birikimi gerektiren ve önemli riskler barındıran liman işletmeciliği faaliyetlerindeki stresi arttırır. Limanlarda verilen hizmetler gemilere ve yüklere yöneliktir. Ölçek ekonomilerini yakalamak için gemi ve yük türlerinin kendi içinde ayrışması sonucunda her bir yük türüne ilişkin terminal yapılanması ortaya çıkmış ve bu durum limanlarda ihtisaslaşmayı doğurmuştur" bilgisini paylaştı.

LİMAN KONUSUNDA UZMANLAŞILMALI

Limanlar konusunda uzmanlaşmanın önemine değinen Serter, uzmanlaşma eksikliği olan limanlarda yaşanacak olan sorunları dile getirerek, Bakan Karaismailoğlu'na seslenerek, "Tek bir yük konusunda bile uzmanlaşma söz konusudur. Limanlardakiuzmanlaşma, küresel tedarik zincirinde önemli roller üstlenir. Limanlardaki olası gecikmeler, gemilerin demirleme sahalarında limana yanaşmak için beklemesi, ekipmanların verimsiz çalışması, liman varlıklarının verimli kullanılmaması, limanın iyi yönetilmemesi ya da daha en başta hatalı bir lokasyona kurulması gibi nedenler sadece liman kullanıcılarını değil, tüm küresel tedarik zincirini maliyet ve süre anlamında olumsuz etkileyecek, yüklerin nihai alıcılara teslimini geciktirecek potansiyele sahiptir. Bu konuda sayın Bakan uzmalaşmaya çok önem vermelidir" çağrısında bulundu.

LİMANLARIN KENDİNE ÖZGÜ YAPISI VAR

Limanların doğru kurgulanması, iyi yönetilip ve işletilmesi gerektiğinin altını çizen CHP'li Serter, Liman işletmeciliğinin kendine özgü bir yapısının olması, liman işletmeciliği ile ilgili konuların tamamını kapsayan kitapların bile güncelliğini yitirdiğine dikkat çekti.

SORULARIMI YİNELİYORUM

Liman temizliği ile ilgili daha önce Ulaştırma Bakanlığı'na önerge verdiğini anımsatan Serter, soru önergesini süresi içinde cevap verilmediğinden dolayı tekrar Meclis gündemine taşıdığını söyledi. Önergesini İz Gazete aracılığı ile tekrar yineleyen Serter, " Sizin aracılığınızla Bakan Karaismailoğlu'na tekrar sormak istiyorum. 7/47420 ve 7/47421 sıra sayılı ve deniz dibi temizliğine dair Bakanlığınızın yaptıklarına dair olan yazılı soru önergeme, deniz dibi temizliği çalışmalarının değil ancak limanların, dere ağızlarının ve balıkçı barınaklarının su derinliğini arttırma noktasında çalışmalarının Bakanlığınızca yapıldığı bildirilmiştir. Soruyorum; "Limanların su derinliğini arttırma noktasında hangi limanlarda çalışma gerçekleşmiştir? Bu çerçevede Bakanlığınızın ayırdığı bütçe ne kadar olmuştur?" Ayrıca, "Balıkçı barınaklarına yönelik olarak Bakanlığınızın son 3 yıldır yaptığı çalışmaların başlıkları nelerdir? Bakanlığınızdan bu çalışmalar için ayrılan bütçe ne kadar olmuştur? ve "Söz konusu çalışmaların denizlerin temizliği noktasında ne tür katkısı olacağı yönünde Bakanlığınızın yaptığı araştırmalar çalışmalar nelerdir? Limanların temizliğine dair de Bakanlığınızca 2022 'de alınacak tedbirler nelerdir?" Bu sorularıma sayın Karaismailoğlu'ndan resmi süresi içinde yanıt bekliyorum."

Editör: Haber Merkezi