Geçtiğimiz ekim ayı içinde, kooperatiflerin dış denetim sisteminin yeniden düzenlenmesi ve kooperatiflerin işleyiş ve kurulumlarını kolaylaştıracak Kooperatif Kanunu'nun kabul edildiğini anımsatan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Bu kanun çerçevesinde de özellikle kadınların kurucusu olduğu kooperatiflerin kurulmasının kolaylaştırılması noktasında adımlar atılmıştır. Ancak , Bakanlığınızın 2022 yılı Bütçe teklifinde, "İç Ticaretin düzenlenmesi ve geliştirilmesi” alt başlığı altında yer alan göstergelerde bulunan "faal olan kooperatif sayısı”na bakıldığında, bu sayının 2021'de 13.200 olarak planlandığı ancak yıl sonu itibariyle 13.500'e ulaşmasının beklendiği belirtilmiştir. 2022 yılına gelindiğinde ise, bu sayının 12.800'e düşeceği öngörülmüş, 2024'te ise 2021'de planlanan rakamın aynı seviyesine gelineceği görülmüştür" dedi.

2022'DE KOOPERATİF SAYISI NEDEN DÜŞECEK?

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Serter, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a, "2022 yılında Bakanlığınız tarafından öngörülen kooperatif sayısındaki düşüşün nedeni nedir?" diye sordu.

Serter şu sorusuna da yanıt istedi:

26 Ekim 2021 tarihinde Resmi gazetede de yayınlanan Kooperatifler Kanunu'nun yeni kooperatiflerin kurulması noktasında olumlu etkilerinin olması Bakanlığınızca öngörülmekte midir?Ayrıca, 2024'de ülkemizde olması beklenen kooperatif sayısı ile 2021 'de planlanan kooperatif sayısı aynı düzeydedir. Bunun nedeni nedir?

2021 sonu itibariyle sayılarının 13.500'e çıkacağı söylenen kooperatiflerin kaçı kadın kooperatifidir?

Bakanlığınızın son 3 yıldır kooperatiflere verdiği hibe desteği ne kadar olmuştur? Bakanlığınızın son 3 yıldır kooperatiflere verdiği kredi desteği ne kadar olmuştur?

Editör: Haber Merkezi