Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında İzmir depremi sonrası gelişmeleri anlatan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, konteynır, çadır alanlarını dahil bütün deprem alanlarını gezdiğini belirtti.

İzmir depreminin Türkiye’yi bütünleştirdiğini ve her türlü yardım ve desteğin yağdığını hatırlatan Serter, “ İzmir’de sadece bir noktada 10 kadar çadırımız kalmış durumda. O da evleri olmayan, hurdacı vesaire gibi insanlar, onlarda çıkacaklar ve başka yerlere yerleşecekler. Şu anda Büyükşehir Belediyemizin Aşık Veysel’deki depoları ful dolu. Fuar alanındaki 3ve 4 nolu antrepoları ağzına kadar eşyayla dolu. Kısım kısım bunlar ihtiyaç sahiplerine dağılmakta. Büyükşehir, Kızılay, AFAD ve diğer sivil toplum örgütleri çok entegre bir çalıştılar. Şu an itibariyle 2 bine yakın vatandaşımızın 170 tanesi konteynır şehirde yaşamakta. 450 konteynır ev kuruldu. Büyükşehir Belediyesi çok ciddi kira kampanyasına öncülük etti. O kampanyadan 1870 aileye evler kiralandı, 10 bin lira kira desteği verildi ve 5 aylık kiraları karşılanmış oldu” dedi.

YERLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

Yardımlaşma çalışmalarının devam ettiğini, Büyükşehir Belediyesinin Uzundere TOKİ alanında 112 daireye depremzedelerin yerleştirildiğini ve 112 tane depremzede ailenin de gelecek hafta içinde yerleştirileceğini, Gaziemir bölgesinde bulunan otopark alanının 56 daireye çevrildiğini ve 56 aileye 10 gün içinde tahsis edileceğini, hazırlanan evlerin hepsinin eşyalarla donatıldığı bilgisini veren CHP’li Serter, AFAD’ın da tam teşekküllü 20’şer metre karelik konteynır evler hazırladığını, arzu eden ailelerin oralara yerleşebileceğini söyledi.

FAY HATTINA YOL BİLE YAPILMAMALI

Deprem fay kuşağının üstünde olan ve yıkılan binalara bundan sonra nelerin yapılacağına dair bilgi de veren Serter, bina ve zeminlerin insanları öldürdüğünü hatırlattı. Bayraklı’da kurulan şehir hastanesinin arka tarafında 1380 hektarlık alanının rezerv alanı olarak kullanılacağını ve kente yeni bir kimlik katacağını kaydederek, “ Turgutlu’dan gelen fay hattı o bölgeden geçmektedir. Ben Jeoloji Mühendisleriyle bir toplantı yaptım. Onlar o bölgenin çok iyi etüd edilmesi gerektiğini söylediler. Fay hattının geçtiği noktalarda inşaat ve diğer binaların yapılmaması, geçtiği yerlerin 15 metre sağında ve solunda bulunan alanların yeşil alan yapılması gerekiyor. Yol bile yapılmaması uyarılarında bulunuyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu duruma dikkat edeceğini söylemiş.

1 ARTI 5 KATLI EVLER YAPILACAK

Depremde 59 binanın yıkıldığını ve bu bina alanlarında ada bazlı çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Serter, Çevre Bakanlığı’nın bu yerlere 1artı 5 katlı evlerin yapımına izin vereceğini ve yaşamak isteyenlerin aynı yerlerde biraz daha küçük dairelerde yaşayabileceklerini belirterek bu konunun da takipçisi olacaklarını söyledi.

HERKES 1 YIL SONRA EVLERİNDE OLACAK

İzmir’den bir çok fay hattının geçtiğini, bu konuda herkesin duyarlı davrandığını ve ellerinden geleni yaptığını belirten Serter, ağır hasarlı bina sayısının 590 ve 4 Bin 500 e yakın dairenin yıkılmış olacağını ifade ederek, “ Bu insanlarımıza acilen yer bulmak mecburiyetindeyiz. Büyükşehir Belediyesi ağırlıklı çalışmada 1700’e yakın haneye imkanlar sağladık. Yurtlar açıldı. Hilton otelinde 30’a yakın aile kalmakta ancak aileler evleri tercih etmekte. Belediyemiz de bunun için çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Çevre Bakanlığı 1 yıl süre verdi ve herkes bir yıl sonra evlerine oturacak dedi.”

Editör: Haber Merkezi