CENGİZ ALDEMİR /İZ GAZETE - Deprem için toplanan paraların kasalarda değil, binaların incelenerek güçlendirilmesinde kullanılması gerektiğini ifade eden Serter, “ Ülke gündeminin en önemli konusu depremler oluşturmaktadır. Türkiye bir deprem ülkesidir ve bunu asla unutmamamız lazım. Deprem için toplanan paralar konusunda bir yığın söylenti var. Nerelere harcandığı net bir şekilde ortaya konulmalı. Ama soruyoruz hiçbir net yanıt alamıyoruz. Biz deprem gerçeğini ve o paraları meclis gündeminden düşürmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı baş yardımcısı, “ paralar hesapta duruyor” diyor. Komik. Bu paralar hesapta dursun diye mi toplandı? Yoksa halkımızın güvenliği için konutların güçlendirilmesi için mi toplandı? “ diye sordu.

BİLİMDEN AYRILMAK YIKIMDIR

2007 Yılından önce yapılmış bütün konutların, deprem yönetmeliği kapsamı dışında olduğunu söyleyen CHP’li Serter, “Bu konutlar mutlak ve mutlak elden geçirilmesi ve denetlenmesi lazım. Şimdiye kadar toplanan paralarla bütün binalar güçlendirilir ve vatandaşların ceplerine de zarar vermezdi. Hükümetlerin esas görevi toplumu sağlıklı, huzurlu bir şekilde yaşamalarını sağlamaktır. Biriken paraları bir yerlere harcayan iktidar, başımıza gelen bir depremde kaderciliğe sığınıyor. Allah bize ders mi veriyor bilemiyorum? Halka ders veriyor, canlarımıza, çocuklarımıza ders veriyor. Japonlar, Almanlar daha yüksek depremler yaşıyor ve ölüm de yıkım da olmuyor. Onlara ders neden vermiyor? Çünkü bilimle yaşıyorlar. Binalarını ona göre yapıyorlar…Bizi yönetenler konuşurken bunu bir daha düşünmeleri lazım. İnanç ayrı, bilim ayrı. Sen bilimden ayrılmak yıkım getiriyor” eleştirisinde bulundu.

4 YIL ÖNCE UYARDI

2016 Yılında aslen Elazığ’lı olan eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan’ın öngördüğü Elazığ depremi için meclise bir araştırma önergesi verdiğini hatırlatan Serter, “Özcan önergesinde, “ Türkiye’de 3 il var çok önemli bir tanesi Elazığ. Önümüzde bir deprem olabilir, Elazığ’ı yerle bir olarak görebiliriz.” Hem soru önergesi veriyor, hem de kürsüden uyarılarda bulunuyor. Sonuç ise 4 yıl sonra 41 canımız gitti. Binlerce insanımız yaralandı. Yüzlerce binamız yerle bir oldu. Binlercesi ağır hasarlı yıkılma durumunda” diye konuştu.

İZMİR’DE 810 BİN KONUT AF İÇİN BAŞVURMUŞ

 İmar affı adının, Coğrafi Bilgiler Sistemi olarak değiştirdiğine dikkat çeken Bedri Serter, AKP’nin 17 yıllık iktidarları döneminde 10 tane imar affı, 30 tane imarla ilgili yönetmelik değişikliği ve yüzlerce Cumhurbaşkanı imzalı KHK kararlarını hatırlattı.  Serter, “Şimdi imar affı ismini, Coğrafi Bilgiler Sistemi olarak söylüyorlar. Her konuda aynı taktikler. Böyle yapmakla kendimizi kandırıyoruz. İmar affı ile ilgili kendi ilim olan İzmir’de sadece 810 bin konut imar affı için müracaat etmiş. 2 milyar tl para toplanmış, para kasada icraat yok. Böyle bir düzenle ne ülke ne de devlet idare edilmez. İktidarın aklını başına alması ve bu sistemlerin revize edilmesi lazım” önerisinde bulundu.

Kanal İstanbul projesi konusuna da değinen Serter, olası bir depremde yaşanacak facialara hazır olmadığı uyarısında bulundu. Serter, “70 milyar lira parayı cumhurbaşkanı buluruz diyor. Ben diyorum ki, deprem İstanbul mu? kanal İstanbul mu? Bizim için öncelikle insanlarımı önemli. İnsan hayatını baki kılmadıkça ne yaparsanız yapın hiçbir şey fark etmiyor. Bir gece yarısı gelirse İstanbul’a deprem, 150 bin insanımız ölecek. Gündüz olursa 50 binden fazla insanımızı kaybedeceğiz. Bu söylediklerim bilimsel raporlarda yer alıyor.”

Editör: Haber Merkezi