Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir Bergama çiftçilerinin bir taraftan kuraklıkla mücadele ederken, diğer taraftan tarımsal sulamaya ödedikleri miktarları ödeyemez duruma geldiğini vurgulayarak, "İzmir'imizin Bergama ilçesindeki çiftçilerimiz çok dertli. Bergama kavruluyor. Bergama'daki çiftçilerimiz son günlerde karşı karşıya kaldığı kuraklık nedeniyle çok zor zamanlar yaşarken bir taraftan da tarımsal sulama için konutlar daha fazla rakamlar ödüyorlar. Ama ödeyemiyorlar, daha doğrusu gelinen noktada faturaları nasıl ödeyeceklerini düşünüyorlar" dedi.

ÜRETİCİ GÜVENSİZ

Türkiye'nin bazı bölgelerinde uygulanan kayıp-kaçak indiriminin Bergama çiftçisine de uygulanmasını isteyen Serter,"Türkiye'nin bazı bölgelerinde tarım abonelerine uygulanan ve bugün yüzde 35 oranına ulaşan kayıp kaçağın önlenmesi için yapılan indirim de bu bölgedeki çiftçilerimize uygulanmamakta. Yortanlı Barajı'ndan zaten planlı bir sulama uygulanmadığından üretici ürününü ekerken kendini güvende hissedemiyor" diye konuştu.

ÇİFTÇİYE KULAK VER

Borçlu çiftçiye uygulanan yasal takip sürecine de dikkat çeken Serter, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'yi sert bir dille uyararak, " Ödenmeyen sulama bedellerinin alelacele yasal takibe sokulduğunu da söylüyor çiftçilerimiz. Toprakların sulamak ve verimini artırmak isteyen çiftçiye ödül değil, ceza veriliyor. Tarım Bakanını özellikle seslenmek istiyorum. Bizi dinlemiyorsun bari çiftçiye kulak ver, onları bir dinle" çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi