CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE- Yaş ortalaması 31,5 olan Türkiye’de gizli işsizler dahil 13 milyona yakın işsizin olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, meclis de yaptığı konuşmasında, “Bu çocuklarımız bizlerden ekmek parası beklemekte, süt parası beklemekte; evine, eşine bir elbiselik almak için gitmekte, çocuğuna bir ayakkabı alsın diye mücadele etmekte ama Covid-19 zaten sanayinin de ticaretin de tuzu biberi oldu” dedi.
 

SİSTEM İÇİN LİYAKAT

Kendisinin de sanayici olduğunu belirten CHP’li Serter, İzmir'de14 tane organize sanayi, 2 tane serbest bölgede bulunan fabrikaların yüzde 50’lisinin boş ve çalışmadığını, sanayicinin de şaşkın olduğunu söyledi.Hükûmetin yapması gereken şeyin üretim ekonomisini canlandırmak olduğunun altını çizen Serter, “KGF kredileri gibi verdim gitti tabela şirketine 20 milyon, tabela şirketine 5 milyon… Böyle yok, bunu takip etmemiz lazım. Bu krediler nereye gidiyor, hangi makina yatırımına gidiyor, nasıl, kaç tane işçi çalıştırıyorsun, getir kardeşim bu verileri… Şehirlerde hükûmetin alt kademelerinde ve organize sanayi bölgelerinde çalışan bir yığın sistem var. Bu sistemi iyi kontrol etmek mecburiyetindeyiz. İşte burada da liyakat söz konusu oluyor. O liyakatli insanları, oralara oturttuğumuz zaman Türkiye ekonomisini canlandırmamak elde değil” uyarısında bulundu.

HAYAT KALMADI BİZE

CHP’nin ekonomik krize karşı oluşturduğu projelerinden birisinin de tarım sanayisini hayata geçirmek olduğunu vurgulayan Serter, bu projenin ülke ekonomisinin ayağa kalkması için bir an önce hayata geçirilmesinin önemine değindi. İktidarın ithalata verdiği önemin ekonomiye verdiği zararlarıhatırlatan Serter, “ Dibimizdeki Yunanistan dünyadaki bütün gemi ticaretine hâkim; bizim üç tarafımız denizlerle çevrili, saysanız elin parmakları kadar denizcilik şirketimiz yok, çoğunu da yurt dışına kaptırdık. Hiçbir şey kalmadı, hayat kalmadı bize. Ve düşünün, 2005 ve 2006'lara götüreyim sizi, Çin'den gelen her gemi Türkiye'de bir fabrika kapattı. Sıfır gümrükleme, sıfır vergiyle soktuk her gelen gemi bir fabrika kapattı. Bunu ben bangır bangır o tarihlerde bağırdım sonra uyandık, mobilya, oyuncak, tekstil ve ayakkabı sektörü gitti. Onları canlandırmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

İNSANLAR AÇ

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi büyük şehirlerde iş imkanının kalmadığını söyleyen Serter, iş arayan insanlarla yaptığı diyaloglardan dolayı üzüntü yaşadığını belirtti. Tarım ekonomisiyle çocukların doğduğu yerde doyacağını vurgulayan Serter şöyle konuştu: “ Her gün yüzlerce telefon geliyor "Ya, Vekilim, Allah aşkına çocuğumu sok, Allah aşkına şu iş yerinde bana bir iş bul." Demin geldi bir tanesi, kanser tedavisi görüyor, ağlayacağım ya adama, yalvarıyor "Kızımı bir işe sok, ben ölmeden onu işte göreyim." diye. Ama bunları hep beraber çözmek mecburiyetindeyiz. İşte iş, ekonomi ve tarımın, hayvancılığın ve deniz sanayinin el ele vererek olması lazım. Yol yapacağız, köprü yapacağız, kanal yapacağız ama bütün paralarımızı oraya harcamayacağız, üretime harcayacağız. 13,5 milyon gencimiz bizden dediğim gibi ekmek, su, süt ve evine aş götürmek istiyor. Aç insanlar.İç pazarımızı canlandırmak mecburiyetindeyiz. İhracatta yapamıyoruz artık, bütün kapılar kapandı. Çocuklarımız doğduğu yerde doymak mecburiyetinde.”

Editör: Haber Merkezi