Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, AKP iktidarının yanlış dış politikaları yüzünden Türkiye'nin mülteci kamplarıyla çevrili bir ülke haline geldiğini söyledi. Durumun çok mu vahim olduğunu 5,5 milyon Suriyeli, üç buçuk milyona yakın Afgan vatandaşı ve bir buçuk milyona yakın da başka ülkelerden Türkiye'ye kaçak yollarla girmiş 9,5 milyon insanın olduğu bilgisini paylaştı.

CHP MÜLTECİ SORUNUNU ÇÖZECEK

Bu barındırma şartlarının bazıları için uygun olurken bazı için uygun olmadığını belirten Serter,  Kılıçdaroğlu'nun, "Bizim yöneteceğimiz Türkiye'de, 2 yıl içerisinde barış ve huzurun sağlandığı Suriye'ye buradaki misafir komşularımızı ülkelerine davulla zurnayla yollayacağız" sözünü anımsatarak, "Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu bu konuda çok doğru söylüyor. Biz bu konuda çalışmalarımızı şimdiden parti olarak yapıyoruz ve Bizim yönetimimiz de Suriye Cumhuriyeti ile istişare ederek, görüşerek bu Suriyelileri vatanlarına göndereceğiz ve bu sorunu çözeceğiz " dedi. 

SURİYELİLER KENDİ SANAYİ BÖLGESİNİ KURMUŞ

11 milyon genç işsizin olduğu Türkiye'de işsizliğin covid 19'la beraber inanılmaz boyutlara yükseldiğini belirten İş adamı Serter, Türk ve Suriyeli gençler arasında haksız rekabet koşulları oluşturulduğuna dikkat çekerek, "Biz Türkiye'nin dört bir yanını geziyoruz ve her yerde restoran, kafe, kırtasiyeciler... hepsi bitik vaziyette. İnsanların alım gücü kalmadı. 4 kişilik bir aile 3500 lira açlık sınırında ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 tane gevrek çay hikayesinin bitmiş olduğunun bir resmidir. O rakamlar bile bugün 3500 Türk lirasını aşmış vaziyette. Öncelikle bizim aç insanlarımızı doyurmamız lazım. Hadi misafir bir aydır diyelim. Biz 5 senedir misafir ediyoruz Suriyelileri. Buraya çok paralı gelen Suriyeliler de var Kendi Sanayi kuruluşlarını kurmuşlar ben görüyorum bazı organize Sanayi Bölgelerinin bir kısmı Suriye'nin fabrikası haline gelmiş. Olabilir bizim de vatandaşlarımız Almanya'ya, ABD'ye Afrika ülkelerine gidiyorlar iş adam oluyorlar eyvallah başımızın tacı ama şimdi bu sorunun insanlık boyutu da var. Suriyelileri de işte sigortasız çalıştırılması da insanlık dışı bir şey. Kendi çocuklarımız iş bulamazken o insanları bu şekilde kullanmak da hiç insani değil. Bu durumda kendi işsiz gençlerimizle, sigortasız düşük ücretle çalıştırılan Suriyeli gençler arasında bir rekabet oluşuyor. Bu haksız rekabetin önüne geçmek lazım" ifadelerini kullandı.

MÜLTECİLER BİZDEN DAHA İMTİYAZLI

Tek adam rejiminin başta Suriyeliler olmak üzere mültecilere tanıdığı halkları, kendi insanına tanımadığını çarpıcı örnekler vererek ortaya koyan Serter, "Suriyelilerin çoğunun nüfus kaydı olmadığı için hastaneye gittiğinde bakıyorlar. Bizim vatandaşlarımız sırada kuyruk beklerken Suriyeli mülteci bir adam bunların önünden geçiyor muayenesini oluyor ve eczaneden gidiyor bedava ilacını da alıyor. Bu nasıl bir hak böyle bir özgürlük olamaz ki o zaman aynı özgürlüğü biz Türk toplumda iş bulanmayan, işten atılmış arkadaşlarımıza da verelim. Aynı hakkı iş bulana kadar onlar da hak etsin. Bakın Gaziantep'te vatandaşlar bu konuda şikayetlerini dile getiriyorlar her 5 tane Gaziantepliden birisi Suriyeli ve yakında 1 Suriyeli belediye başkanı bile olabilir. Bu doğru bir şey değil. Kesinlikle hatalı bir mülteci yönetimi söz konusu" sözleriyle tepki gösterdi.

İKTİDAR YARATTIĞI YÜKTEN KURTULMAK İSTİYOR

Millet ittifakı'nın iktidara koşar adımlarla ilerlediğini söyleyen Serter, uzun süredir ekonomik krizi çözemeyen tek adam yönetiminin erken seçime gitmek zorunda kalacağını belirterek, "Ülkeyi yönetme reflekslerini kaybeden AKP iktidarı bu yükü taşıyamayacağını ortaya koymuş durumda. Onlarda bu yükten kurtulmak istiyorlar bakmayın. İktidarda kalacağız sözleri hikaye. Bu yükü ne MHP ne AKP taşıyabiliyor. Bu yükü taşımaya çalışan bir iki kişi var onlarda yönetemediklerini unutturmaya çalışsalar da o yükü taşıyacak insan kalmadı artık. Bunu her gün severek gezdiğim alanlarda çok net görüyorum. Bugün adliyelerde 24 milyon icra dosyası var yani nüfusun %35'i icralık durumda. Bu iktidar 18 tane aşçı kartı iş günü başaramadı. Ama bizim iktidarımızda bu soruların hepsini çözeceğiz ve ülkemizi önderimiz Atatürk'ün dediği gibi müreffeh ülkeler seviyesine çıkaracağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Rant ve beton iktidarını sandığa gömerek ülkemizi bu zihniyetten kurtaracağız ve o günler çok yakında."

Editör: Haber Merkezi