Cengiz Aldemir/ANKARA-KOSGEB'e güvenerek yardım alıp işe atılmak isteyen bazı girişimcilerin hüsrana uğradığı konusundaki şikayetleri meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, kendisine gelen bazı şikayetleri İz Gazete ile paylaştı. 

Gelen şikayetlerin girişimcilik konusunda  umutsuzluğa ve güvensizliğe neden olduğu uyarısında bulunarak, "Bir kadın girişimciden gelen eleştiri şöyle; KOSGEB bana şirket açtırdı her yere kayıt yaptım 2500 TL masraf yaptım ama KOSGEB'in bana yardımı sadece 5000 oldu zaten açılışlarla yarısı gitti kurduğum iş tutmadı asla satışım olmuyor ve ben şu an Bağkur, vergi, kira, muhasebe ödemelerimi yapamıyorum. Yaptıklarımda cebimden gidiyor ve verdikleri beş bin lira yüzünden şirketimi kapatamıyorum bir sene beklemem gerekiyormuş bir senede benim Bağkur borcum 12600 TL diğerlerini saymıyorum bile gerçekten yardım bu mu? benim borç batağına batıp daha çok sürünmemi mi istiyorlar?" diyerek mağduriyetini ortaya koymuş. Bu durum KOSGEB'e karşı bir güvensizliği ortaya koyuyor" dedi.

HİBE DESTEĞİ EN BAŞTA NEDEN VERİLMİYOR?

Serter, bir başka girişimcinin, "KOSGEB Hibe Desteği Hemen Neden Verilmiyor? diye soruyor ve "KOSGEB kadın ve engelli girişimci olmak isteyen kişilere verdikleri hibeyi neden en başta hepsini vermiyor da parça parça veriyor? Zaten kendi imkanımız olsa KOSGEB 'e başvuru yapmayız. Bizim amacımız kadın olarak ayakta durmak. Gerçekten ihtiyacı olan, kendine bir gelecek hazırlamak isteyen kişileriz..." demesi umudun kırılması anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

KOSGEB DESTEK DEĞİL HİKAYE ANLATIYOR?

Serter, bir başka kadın girişimcinin de kredi desteği alamayışının gerekçesini paylaşarak, "KOSGEB girişimciye destek deyip hikaye anlatıyor sadece. 26 yaşında genç kadın bir girişimciyim. Daha önce KOSGEB sertifikalarını dahi aldım şimdi kredi başvurusu dahi yapamıyorum! Esnaf sanatkarlar odasına her ay para ödeyecek olsam sizden kredi almam zaten. Saatlerdir uğraşıyorum sisteme giriş dahi yapamıyorum neden mi? Esnaf sanatkarlar odasına para ödemediğim için. Sözde genç kadın girişimcilere destek oluyorlarmış! Hem imalathane hem genç hem kadın ancak sırf esnaf sanatkarlar odasına para ödemediğim için başvuru dahi yapamıyorum. Geleceğinize böyle mi destek oluyorsunuz?" sorusuna kim yanıt verecek. Bu insanların heveslerini kırmayın" diyerek kendisine gelen bazı şikayetleri paylaştı.

HALKIN SORULARI YANITSIZ KALIYOR

Kriz üstüne krizlerin yaşandığı saray iktidarında hiç bir şeyin iyi gitmediğini ifade eden CHP'li Serter, iktidara seslenerek,  "Ülkenin yatırımcıya, girişimciye ihtiyacı varken bu gibi durumlar müteşebbüslere teşvik değil köstek olmaktır. Ayrıca bu konuyla ilgili halk adına sorduğumuz sorular Bakan ve Bakanlıklar tarafından yanıtsız kalıyor. Vatandaşı devletine karşı güvensiz yapmak kimseye bir fayda sağlamaz. Sadece ülkeye zarar verir.  Bu anlayışla ülke yönetilemez. Her gün zamlara uyanan, bilgisizce, inatla ekonomi yönetilemez. Bakın döviz kuru yüzünden insanlar ne yapacaklarını şaşırmış bir durumda. Bu böyle gitmez. Bunun düzelmesini tek yolu erken seçimdir. Bir an önce seçime gidilmelidir" çağrısında bulundu.

YANITLANMAYAN ÖNERGESİNİ YİNELEDİ

Konuyla ilgili daha önce verdiği 7/53015 sayılı yazılı soru önergesine süresi içinde yanıt verilmediğinden dolayı yazılı soru önergesini yineliyen CHP'li Serter," Sizin vasıtanızla Bakan Varank'a; "7/47371 sıra sayılı KOSGEB kredi destek programlarına ilişkin size ilettiğim yazılı soru önergeme 25.08.2021 tarihinde gelen cevapta, 2018 'den bu yana, 3 senede Türkiye genelinde 16.930 işletmenin KOSGEB kredi destek programından yararlandığı, bu işletmelerin içinden 5 tanesinin geri ödeme yapmadığı için icra takibine girdiği bilgisi paylaşılmıştır" diye seslendi.

DESTEK ALAN İŞLETMELERDEN KAÇI GERİ ÖDEMESİNİ YAPTI?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a, "Söz konusu desteği alan işletmelerin bölgelere ve şehirlere göre dağılımı nedir? Bu destekleri alan firmaların Ekim 2021 itibariyle kaçı geri ödemesini tamamlamıştır?" diye soran Serter, "16.930 işletme içerisinden 5 tanesinin Ağustos sonu itibariyle icra takibine girdiği belirtilmiştir. Bu sayıda herhangi bir değişiklik söz konusu mudur? Söz konusu 5 işletme hangi şehirdedir? sorusuna da yanıt istedi.

Editör: Haber Merkezi