Cengiz Aldemir/ ANKARA - Yaşanan pandemi sürecinin farklı tatil seçeneklerini beraberinde getirdiğini, mesafe ve temizlik prensiplerine uygun olan karavan ve çadır kamp yaşantısına ilginin arttığına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, lüks kampçılığa yönelik altyapı sorunlarının giderilip geliştirilmesi için konunun araştırılmasını istedi.

KARAVAN SATIŞLARI YÜZDE 300 ARTTI

Mesafe ve hijyen kuralları göz önüne alındığında alternatif tatil seçeneklerinin başında karavan turizminin geldiğini belirten Serter, karavan satışlarında yüzde 50'nin üzerinde artış olduğu, bazı metropollerde ise satışların yüzde 300'lere çıktığı sektör temsilci verilerini paylaştı.

GELİŞEN ALTERNATİF TURİZM

Karavanla tatil yapanların konaklama, altyapı gibi oluşması gereken bir sistemin tartışılması gerektiğini vurgulayan Serter, önerge gerekçesinde, "Karavan ve çadır tatili anlayışının pandemiyle beraber yaygınlaşmış olması, tatil tesisi yapılmak istenen yerlerin karavan ve çadır turizmine açılmasına neden olmaktadır. Bu nokta itibariyle turistik yerlere ilişkin de çalışma yapılması gerektiği açıktır. Ülkemizde doğal kaynakların zenginliği nedeniyle de lüks kampçılığa ilgi artmıştır. Bu nedenle de, getirilen kanun kapsamında yapılacak düzenlemeler ile doğa ile iç içe lüks konaklama tercihine yönelik olarak gelişen bu alternatif turizm türünün, ülkemizin mevzuatlarına uygun yasal alt yapısının oluşturulması ve kontrollü gelişiminin sağlanması amaçlanmıştır" dedi.

KONU ARAŞTIRILMALI

Karavan ve çadır tatilinin ülke turizmine sağlayacağı katkıların önemine işaret eden ve gündeme alınmasını savunan Serter, konunun bir komisyon tarafından araştırılmasını isteyerek, " TBMM gündemine getirilen Turizm Teşvik Kanunu'nun 4.maddesinde de bugüne kadar ortaya çıkmış olan kimi beklentilere ve analizlere de değinilmiştir.

Tüm bu bilgiler kapsamında, lüks kampçılık anlayışının doğal ekosisteme zarar vermeyeceği bir altyapıya en kısa süreçte kavuşması gerekliliği ortadadır. Aynı zamanda ve bu anlayışın gerekliliği olan yapıların kurulması ve lüks kampçılık tesislerinin kontrollü gelişiminin sağlanması öte yandan bu yeni gelişen turizm anlayışının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması şarttır. Bu bağlamda, lüks kampçılık anlayışının bugün var olan altyapısal sorunların araştırılması, bu turizm türünün gelişmesi ve lüks kampçılığa ev sahipliği yapan ve yapabilecek olan yerleşim yer sayısının gerekli tedbirler alındıktan sonra açılması, bu konuda yapılması gerekenler için meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz."

Editör: Haber Merkezi