Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP'nin milyonlarca vatandaşın borç yapılandırması ile ilgili kanun teklifi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, genel kurulda yaptığı konuşmasında, " Yine, yeniden bir yapılandırma teklifiyle karşı karşıyayız. Bu "yapılandırma" biraz böyle yakışıklı bir kelime ama esasında "af" tabii ki. "Af" olduğu zaman yaralanıyor insanlar, "yapılandırma" olduğu zaman biraz daha yakışıklı bir kelimeyle karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

PARA YOK DİYE GETİRİLEN TEKLİF

İktidarın getirdiği 11'inci yapılandırma teklifi olduğunu belirten, CHP'li Serter, birilerinin "kasada para yok" diye düğmeye bastığı bir teklif olduğunu vurguladı. AKP'nin ülkeyi yönetemediği eleştirisinde bulunan Serter, "Ekonimi gibi, yönetemediğiniz bir Covid-19 sürecinin ağır sonuçlarına, kanayan yaraya pansuman yapmaya devam ettiğiniz bir teklif maalesef. Bu kanunda birçok noktada yapılandırma olmakla beraber Covid-19 sürecinde on binlerce yurttaşa, kâğıt toplayıcılarına, işportacılara, restoranda çalışan karı koca insanlara, kahvelere, evine ekmek götürmek zorunda olanlara kestiğiniz idari para cezalarına yapılandırma yok. Bu maddede Covid-19 alacaklarının yapılandırma dışı tutulması yanlıştır, hakkaniyete aykırıdır. Ancak OHAL kapsamında uygulanabilecek yasakları vatandaşlara karşı keyfî cezalar hâline dönüştüren iktidarınız lebalep kongreler düzenleyip vaka sayılarını arttırdığında kendilerine hiçbir ceza kestirmemektedirler. Adaletin olduğu gibi verginin de mülkün temeli olduğu anlayışıyla bugünlere gelen bir ülkede hukuksuz uygulamanız nedeniyle halkın devlete güveni kalmadı" sözleriyle tepki gösterdi.

İŞSİZ VATANDAŞIN YAKASINA SARILIYORSUNUZ 

Türkiye'nin ciddi bir ekonomik daralma ve işsizlikle karşı karşıya olduğunu, insanların işi, parası olmadığını, kredi batağına saplandığını kaydeden Serter, "Siz "Kasa boş." diyerek, "30 Nisan 2021 öncesine kadar birikmiş borçlarını öde." diyerek iki gün öncesine kadar dükkânlarını açamamış esnafımızın, işsiz kalmış vatandaşımızın yakasına yapışıyorsunuz. Bu maddede belirtilen 30 Nisan 2021 tarihi de neden 31 Mayıs 2021 olmamakta? Bu kanun teklifi nedeniyle de iktidar döneminizde vergi tahsilatı oranlarının düştüğünü, buna da öngörüsüz ve plansız olarak ortaya koyduğunuz sürekli ve bitmeyen yapılandırma kanunlarının neden olduğunu söylemek isterim" ifadelerini kullandı.

ADALETLİ VERGİ SİSTEMİ ŞART

Acilen disiplinli ve adaletli bir vergi sistemine dönülmesi uyarısında bulunan Serter, kanun teklifine dair bir başka sorunun, komisyondan çıkan metinde "Matrah veya vergi artırımında bulunulması, bu Kanunun yayımı tarihinden önce başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine engel teşkil etmez. Ancak, artırımda bulunan mükellefler hakkında başlanılan vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin, 2/8/2021 tarihine kadar sonuçlandırılamaması hâlinde, bu işlemlere devam edilmez. Bu süre içerisinde sonuçlandırılan vergi incelemeleri ile ilgili tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri dikkate alınmaz." denildiğini anımsatarak, "Bu ifade, kanunun yayımı tarihinden önce başlanılmış olan vergi incelemelerinin devamı anlamına gelmektedir; bu da ciddi bir adaletsizliği ortaya koymaktadır, bu nedenle değişikliğe gidilmesi gerektiği açıktır. Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla yapılan incelemelerin tümünün bitirilmesine ilişkin bir ifade bu kanun teklifi maddesine eklenmelidir. Şunu da belirtmek isterim: Sahte fatura ve kaçakçılıkla ilgili, şirketlerin inceleme süreçlerinin herhangi bir tarih sınırlaması olmadan devam etmesinde fayda olacaktır" diye konuştu.

ESNAFIN SESİNİ DUYUN

Her 10 mükellefin sadece 2'sinin yapılandırma için başvurduğunu, 1'inin ise yapılandırma taksitini ödeyebildiğini belirten Serter, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Siz de bu kanunları getirerek kasanızın hiç kapanmayan deliğini kapatmayı düşünmeden önce, pandemi döneminde sayıları 10 milyonu aşan işsizimizin tüzel-gerçek kişi ayrımı nedeniyle verdiğiniz kısıtlı hibelerden yararlanamamış 300 bine yakın esnafımızın sesini duyun. Bu sesi duymazsanız çok açık ki kendini tekrar eden yapılandırma maddeleriyle ve ekonomik bir buhranın yaşandığı bir dönemde istenilen geliri elde edemeyeceksiniz, bu tedaviyle hastayı iyileştiremeyeceksiniz. Adil bir yargı sisteminin yeniden kurulması sosyal ve ekonomik adaletsizliğin ortadan kaldırılması, tepeden inme kanun tekliflerinin halka dayatılmaması çağrısı yapıyorum."

Editör: Haber Merkezi