Tüm milletvekillerinin iletişim giderleri başta olmak üzere görevli oldukları yurtdışı seyahatleri ve sağlık harcamalarının belirli aralıklarla TBMM resmi internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten Atila Sertel, “Bilindiği üzere, milletvekillerinin maaşları ve diğer harcamaları her zaman kamuoyunun merakını çekmiştir ve zaman zaman da ülke gündeminde tartışılmıştır. Meclis’in işleyişi, milletvekillerinin çalışmaları, yaptıkları hizmetler, bunun karşılığında aldıkları ücretler halkımız tarafından yeterince bilinmediği için bu konu sıklıkla spekülasyonlara neden olmaktadır. Bütün bu spekülasyonların önüne geçmek, karşılıklı denetim mekanizması oluşturmak adına Milletvekilleri için yapılan tüm harcamalar, ödenekler Meclis Başkanlığı tarafından belirli aralıklarla kamuoyuna açıklanmalıdır” diye konuştu.

HALKA KARŞI SORUMLUYUZ

Bir kişinin veya belirli bir kesimin yaptığı harcamanın tüm milletvekillerine veya sadece bir partiye mal edilmesinin yanlış olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, halka karşı sorumlu olduklarını ve her zaman halka hesap vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Sertel, şöyle devam etti:

“Bizler halkın seçtiği vekilleriz. Bu yüce çatı altında da halkımız için halkımız yararına görev yapmaktayız. Bütün çalışmalarımızdan dolayı en başta halkımıza karşı sorumluyuz. Halkımızın TBMM çatısı altında yapılan tüm çalışmaları bilmeye hakkı olduğu gibi milletvekillerinin yaptığı harcamaları, aldığı maaşları da bilmeye hakkı vardır. Milletvekillerinin harcamalarının sıklıkla kamuoyunun gündemini meşgul etmemesi için TBMM tarafından milletvekillerine sağlanan tüm hakların, yapılan ödemelerin şeffaf olması gerektiğine inanıyorum. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm vekillerin yaptığı harcamalar kamuoyuna belirli aralıklarla açıklanmalı. Milletvekillerine sağlanan ödenekler TBMM web sitesi aracılığıyla tüm halkımıza sunulmadır. Böylece sadece bir milletvekilinin yaptığı harcama değil diğer vekillerin yaptığı harcamalar da kamuoyunun bilgisine sunulmuş olur.”

VEKİL SAYISI 600’E ÇIKARSA MALİYET DAHA DA ARTAR

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 26. Dönem milletvekillerinin maaşları, iletişim giderleri, yolluk ödemeleri ve sağlık giderleri başta olmak üzere tüm harcamaların detayını istedi. Sertel, bu bilgileri Meclis Başkanlığı’nın kamuoyuyla paylaşması gerektiğini, paylaşmadıkları takdirde soru önergesine verilen yanıtları kendisinin paylaşacağını söyledi.

Anayasa değişikliği ile birlikte milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmak istendiğini de hatırlatan Atila Sertel, 50 fazla vekilin 5 yıllık maliyetinin 187 milyon olduğunu belirtti. Sertel, milletvekillerine yönelik ödemeler ve harcamalar kamuoyunun bu kadar tepkisini çekerken, vekil sayısının artırılmak istenmesinin son derece anlamsız olduğunu vurguladı.

 

Editör: Haber Merkezi