İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Uyuşturucu kullanım yaşı gittikçe düşüyor. Özellikle okul önlerinde yuvalanan çeteler çocuklarımızı zehirliyor. Geçmişte okul önlerinde zararlı diye pamuk şeker dahi sattırılmazken şimdi uyuşturucu satılıyor. Bunun önüne geçmek için ciddi ve caydırıcı önlemler alınması şart” dedi.

Okul önlerinde yakalanan uyuşturucu satıcılarının yakalandıktan kısa bir süre sonra serbest kaldığı ve tekrar okul önlerinde satışa devam ettiği yönünde iddialar olduğunu dile getiren Atila Sertel, uyuşturucu kullanım yaşının 12’ye kadar düştüğünü ve çok sayıda çocuğun uyuşturucu ile okulda tanıştığını vurguladı.

'İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇÖZÜLMELİ'

Uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonlarının yanında özellikle gelir seviyesi düşük bölgelerdeki okullarda ailelere ve çocuklara eğitimler verilmesi gerektiğini de ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle dedi:

“Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de büyük bir sorun. Lise, hatta ortaokul önlerine kadar inen uyuşturucu satıcıları çocuklarımızın geleceğini karartıyor. Küçük yaşta uyuşturucu ile tanışan çocuklarımız önce okuldan uzaklaşıyor sonra farklı yollara sapıyor. İnternetin yaygınlaşması uyuşturucuya erişimi de kolaylaştırdı. İnternet üzerinden yapılan satışlar için de farklı tedbirler alınmalı. Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle okullarımızda çok etkin bir mücadele yürütülmelidir. Gerek satıcılara ağır cezalar verilmesi gerekse çocuklara uyuşturucu konusunda farkındalık yaratılması bu mücadelenin ilk ayağını oluşturmalıdır.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

1- 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi ile ilgili olarak okullarda uyuşturucu satışının engellenmesine yönelik olarak İçişleri Bakanlığı’nın aldığı tedbirler nelerdir?

2- Okul önlerinde yakalanan uyuşturucu satıcılarının yakalandıktan kısa bir süre sonra serbest kaldığı ve tekrar okul önlerinde satışa devam ettiği yönünde iddialar var. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu satıcıların daha ağır cezalar alması için yasal değişikliğe neden gidilmemektedir?

3- Okullarda uyuşturucu kullanımına ilişkin son üç yıldaki istatistiki bilgiler nelerdir? Kaç uyuşturucu satıcısı yakalanmış, kaçı serbest bırakılmış, kaçı ceza almıştır?

4- Ülkemizdeki uyuşturucu kullanımı hangi yaştan itibaren başlamaktadır? Hangi yaş aralığında daha çok tüketilmekte ve küçük yaşta uyuşturucu kullanımının önlenmesi için neler yapılmaktadır?

5- Türkiye’de bonzai ve diğer uyuşturucu çeşitleri dahil uyuşturucu kullanım oranı nedir? Son 5 yılda ülkemizdeki uyuşturucu kullanımı hangi oranda artış göstermiştir?

6- Son 5 yılda ülkemizde yakalanan uyuşturucu çeşitleri ve miktarı nedir? Bunun parasal değeri nedir? Ülkemize uyuşturucu hangi ülke ve hangi yollardan sokulmaktadır?

7- İçişleri Bakanlığı olarak uyuşturucu ile mücadele konusunda plan, program ve projeleriniz nelerdir?

Editör: Haber Merkezi