CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis KİT Komisyonu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili ve Komisyon Üyesi Atila Sertel, Kamu İktisadi Teşebbüslerine zarar ettirilerek özelleştirme çabalarının sürdüğünü ve bu durumda olan kurumlardan birisinin de TEDAŞ olduğunu söyledi.

TEDAŞ Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı’ya elektrik dağıtım şirketlerinin 2014 yılından 2018 yılına kadar toplamda 147 milyon 891 bin lira gelir elde etmesine rağmen TEDAŞ’ın alacaklarını tahsil edemeyişini ve her yıl zarar etmesine neden göz yumulduğunu soran Sertel, “Bu sorunun asıl yanıtını vermesi gereken sizsiniz ama sizi yöneten siyasi iradedir. Siz eğer bu zararı siyasi iradeye dayanarak yapıyorsanız aslında bu soruya siyasi irade de yanıt vermelidir” dedi.

TEDAŞ ALACAĞINI TAHSİS EDEMİYOR

Mülkiyeti TEDAŞ’a ait olan binaların reklam ve baz istasyonu gelirlerinin tahsis edilip edilmediğini, dağıtıcı şirketler tarafından kullanılan kaç adet bina olduğunu soran CHP’li Sertel, kurumun alacak ve borçlarıyla ilgili bilgi talebinde bulunarak, “Devletin malı deniz, yemeyen domuz.” Atasözü vardır. Biz bu devletin kör kuruşunun heba edilmesinin karşısında olan insanlar olarak söylemlerimizi yapacağız. Bunun yanıtlarını almak için de mücadelemizi sürdüreceğiz. Kurum 2018 yılında 41 milyon 878 bin TL zarar etti. 2019 yılında ise bu zarar 389 milyon 440 bin liraya yükseldi. Diğer taraftan, kurumun özelleştirmeden kaynaklanan alacakları da 3,6 milyar TL gibi ciddi bir rakama ulaştı. Borcunuz, zararınız var ama özelleştirmeden dolayı da 3,6 milyar gibi tahsil edemediğiniz bir rakam var. Bu zarardaki artışın 2019 yılında 41 milyondan 389 milyon 440 bin liraya yükselmesindeki neden kurumunuzca araştırıldı mı? Bunun nedenini öğrenmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

KENDİ BORCUNU TAHSİL EDERKEN TEDAŞ’A BOCUNU ÖDEMEYEN KİM?

Kurumun alacaklarına faiz uygulanıp uygulanmadığını da sorgulayan Sertel, TEDAŞ’ın ülkenin önemli kurumlarından biri olduğunu, alacaklarını tahsis edemeyişinden duyduğu kaygı ve üzüntülerini dile getirdi. TEDAŞ Genel Müdürü Yapıcı’ya, Sayıştay raporlarında kendi borcunu tahsil eden ancak TEDAŞ’ın borçlarının üzerini kapatan dağıtım şirketinin kim olduğunu soran Sertel, “Sayıştay raporuna da giren bu tespit, tabii biz bunları kendimiz değil, Sayıştay raporlarından okuyarak bulgular üzerinden yürüyoruz, iddialarımız o yönde. Sayıştay raporlarına da giren tespit konusunda adli ve idari işlem yaptınız mı? Dağıtım şirketiyle görüşüp bu konunun çözüme kavuşturulması yolunda bir adımınız oldu mu, bunları da öğrenmek istiyorum” sözleriyle bilgi talebinde bulundu.

ELEKTRİK DAĞITIMI 5’Lİ ÇETEYE TESLİM EDİLDİ

Dağıtım şirketlerinde görülen tekelleşmeye dikkat çeken Sertel, Türkiye’nin iktidara yakın 5’li çetenin üyelerine teslim edildiğini, Cengiz İnşaatın ve Enerjisa’nın bire bir üstlendiği veya iş ortakları aracılığıyla elektrik dağıtımı yaptığı bölgeler ve abone sayılarının açıklanmasını istedi. Türkiye genelinde önemli bölgeleri alan ve elektrik dağıtımını gerçekleştiren Cengiz, Kolin, Enerjisa’nın ve BEDAŞ, ÇEDAŞ, Akdeniz gibi iş ortaklarının TEDAŞ’a olan borçlarıyla ilgili bilgi talebinde bulunan Sertel, “Kısa bir süre önce AKP Pülümür İlçe Başkanının 15 elektrik direğini kestiği ve satmak için götürdüğü sırada yakalandığı iddiaları basına yansıdı. Tunceli Pülümür’de elektrik direklerinin kesildiği iddiası doğru mu? Bu doğru ise elektrik direklerini kesen kimdir? Elektrik direklerinin kesilmesinin zararını kim üstlenmektedir, TEDAŞ mı yoksa özel dağıtım şirketleri mi? Kâr ona, direkler yüzünden zarar TEDAŞ’a mı gelmektedir? Her yıl ne kadar elektrik direği kesiliyor ve bunun yol açtığı maddi zarar nedir? Bu soruların ayrıntılı bir biçimde yanıtlanmasını istiyorum. “

Editör: Haber Merkezi