Cengiz Aldemir/ANKARA - Yıllardır söz verilmesine rağmen Orman Genel Müdürlüğünde 5 ay 29 gün süreyle geçici işçi pozisyonunda çalışan 8 binin üzerinde olduğu belirtilen orman yangın söndürme işçisinin çalışma süre uzatımı beklemede. 
VERDİĞİNİZ KADRO SÖZÜNÜ TUTUN
Geçici kadrolu Orman yangın söndürme işçileri ile ilgili net bir rakamın olmadığına dikkat çeken CHP'li Sertel, İz gazeteye yaptığı açıklamada, son yangınlardan sonra Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde geçici olarak çalışan işçilere kadro verilmesi çağrısında bulundu. Tek adam yönetiminin kamuda çalışan geçici işçilere uzun zaman önce verdiği ‘kadro’ sözünü de anımsatan Sertel, "İktidar tarafından kamuda çalışan tüm işçilerin kadroya geçirileceğine yönelik çalışmalar yapıldığı belirtilmesine karşın Tarım ve Orman Bakanlığı’nda hâlâ binlerce işçinin “geçici” statüde çalıştırılıyor. Bakanlık, 5620 sayılı kanun kapsamında 1496 adet geçici işçinin çalıştırıldığını ve Orman Genel Müdürlüğü’nde (OGM) geçici işçi statüsünde 8 bin 189 işçinin görev yaptığını daha önce ortaya koyduğunu söyledi. Orman, dağ köylerinde yaşayan, tarım ve orman varlıkları için, üretim ve ihracat için mücadele eden işçiler sosyal güvenceden, iş güvenliği ve kadro hakkından yoksun durumdalar. Daha önce hükümet tarafından kamuda çalışan tüm işçilerin kadroya geçirileceğine dair çalışma yapılacağı belirtilmesine karşın Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nde (TAGEM) görevli bin personelin yanı sıra ormanlarda görev yapan 8 bin 600 geçici orman işçisinin yıllardır kadro beklediğini buradan iktidara bir kez daha hatırlatmak istiyorum" dedi.
YANGINLARDA GÖREV YAPAN KİŞİ SAYISI KAÇ?
Konuyla ilgili soru önergesi verdiğini de anımsatan Sertel, "İz gazete aracılığıyla Bekir Pakdemirli'ye bir kez daha buradan sormak istiyorum. " Ülkemizde orman yangınlarında aktif olarak görev yapan kişi sayısı kaçtır?" Ayrıca önergede, "Orman yangınlarında görev alan personelin kaçı kadrolu, kaçı geçici işçi statüsündedir?" diye sordum ve "Geçici işçi ile daimi işçi arasında maaş farkı var mıdır? Varsa ne kadardır?" sorusuna da yanıt istedim. Farklı farklı rakamların ortadan kalkması için bir an evvel Bakan Pakdemirli bu sorularımı yanıtlamalıdır. Ayrıca yıllardır kadro sözü verilen orman işçisine ne zaman kadro vermeyi düşünüyorsunuz?"diye sordu.
ORMAN İŞÇİSİ KADRO BEKLİYOR
Orman bölgesinde yaşadıkları için yangın söndürme konusunda tecrübeli olan Orman köylüsünün ormanı koruyup geliştireceğini belirten Sertel, son yangınlarda gösterdikleri çabanın insanüstü olduğuna dikkat çekerek, "Zor şartlarda yaşayan ve çoğu orman köylüsü olan geçici işçilerin kadro sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Ezcümle bu yangınlar bari bir hayra vesile olsun diyorum. Kadrosuz işçilere verdiğiniz sözü yerine getirin ve orman işçisine hak ettikleri kadroları verin."
Editör: Haber Merkezi