Barış Özdil ile Şeffaf Dosya programının canlı yayın konuğu CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel oldu. Sertel, İzmir’de 30 Ekim’de 6.9 şiddetinde yaşanan depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, zemin etüt çalışmalarının iyi yapılması gerektiğini söyledi. Sertel, “Özellikle fay hatlarının üzerinde kurulu olan kentlerde yapıların kalitesinin ve yıkılmaya yönelik yapılaşmaların önlenmesi oldukça önemlidir. Japonya’da meydana gelen depremlerde insanlar ölmüyor ve binalar yıkılmıyor. Kentin zeminin zayıf olduğu Bayraklı bölgesine 30 katlı binalar yapılıyor. Tüm tarım arazilerinin olduğu yerler konut arazilerine dönüştü. Bu noktada Bornova’dan ve Bayraklı’dan gelen yer altı suları denize ulaşamıyor ve büyük binalar buna set oluşturuyor. Bu durumda toprak altı barajlarını oluşturuyor. Zeminin kalitesi düşüyor. Bu anlamda yüksek binaların yapılanmasının durması gerekiyor. Ayrıca yapılacak olan binalarında zemin etüdünün iyi yapılması gerekiyor. İzmir depreminde belediyelerimiz gerçekten çok iyi çalıştı. CHP’li milletvekillerimiz hem kurtarma alanında hem de yurttaşlarımızın zorluk çektiği o dönemde halkla birlikte oldu. Tabi bazı bakanlar enkaz üzerine çıkarak telefonla da konuştular” dedi.

‘HALKTAN GERÇEĞİ GİZLEDİLER’

Salgın sürecinde yürütülen politikaların ve Türkiye’ye gelecek olan SinoVac aşısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sertel, “Kendisine devlet adamı diyen bir kişi kendi halkını kandırmaz. Bu süreçte aylarca Türkiye halkından gerçekleri gizlediler. Yürüdükleri yol doğruluk ve dürüstlükle donanmamıştır. Aylarca ülkemizin dünyada başarılı olduğunu söylediler. İki ay süreyle Sayın genel başkanımızın salgın sürecine yönelik önerileri oldu. Bu sırada diğer milletvekili arkadaşlarımla birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği verileri takip ediyorduk. Sayıların aldatıcı olduğunu öğreniyorduk. Bir ara raporlardaki ölüm nedenleri kısmını boş bırakmaya başladılar. Bunların hepsini alt alta koyduğumuzda, iktidarı Türkiye’deki sorunları çözme yeteneğinin olmadığını gördük. Salgın sürecinde 5 maskeyi dağıtamadılar. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, maskematik yaptı. Belediyeler kadar olamadılar. Belediyeleri önleyenler olarak tarihe böyle geçtiler. Sizin işiniz belediyelerle uğraşmak değil, sorunu çözmektir. CHP’li belediyeler halkın sağlığı için çalışmalar yaparken iktidar belediyelerin önünü kapatmakla uğraşıyorlardı. Bu noktada Cumhurbaşkanı’da tarafsız olmalıdır” dedi

Sertel, SinoVac aşısının da bu süreçte denenmesi gerektiğini söyleyerek, “İnsan sağlığına ne kadar yararlı bilmiyoruz. Ancak öğrendiğimiz bir şey var. 15 gün önce AKP’li milletvekilleri ve yakınlarının aşı vurulmaya başlandığı söylentisi çıktı. Pandeminin ilk günlerinde sarayın tüm çalışanlarına test yapılmasına benziyor. Şuan aşı konusunda da bu durum söz konusu olması kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Emeklilerin açlık ve sefalete mahkum edildiklerine vurgu yapan Sertel, “Emekliler, asgari ücretin altında maaş alıyorlar. TÜRKİŞ’in açıkladığı rakamlarda 2500 TL açlık sınırı ve 8400 TL’de yoksulluk sınırıdır. Ülkedeki 13 milyon emeklinin 9 milyonu asgari ücret altında maaş alıyor “dedi. İktidarın gerçekleri sakladığının altını çizen Sertel, Türkiye’de yaşanılan sorunların CHP’nin iktidar olmasıyla üstesinden gelineceğini söyledi.

‘HALK İÇİN İSTİYORUZ’

Son olarak CHP’nin erken seçime hazır olduğunu da söyleyen Sertel, “CHP erken seçime hazır ve bunu istiyor. Kendimiz için değil, halk için istiyoruz. Halkımız iktidarın ülkeyi yönetemediğini gördü. CHP seçim döneminde çalışıp, sonrasında yatan bir parti olmaktan çoktan çıktı. Genel Başkanımız bizleri tüm illere göndererek esnaf raporları hazırlattı. CHP’li vekillerimizle KOBİ’leri ziyaret ettik. Biz hazırız ancak iktidar hazır değil” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi