CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu açıklamanın vatandaşları endişelendireceğini belirterek, Bakanlığın derhal açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün “helal ilaç-helal tıbbi malzeme” konusunda çalışma yapılması gerektiğine yönelik söylemini de değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Helali haramı ilaçlarda arayacaklarına vergisiz kazancın, haram paranın hesabı verilmelidir. Sırbistan’dan Türkiye’ye et ithal ediyorlar, Sırbistan’a görevli din adamı mı gönderdiler yoksa Sırp kasapları mı kesiyor? O etler helal kesim mi. Sayın Cevdet Erdöl, AKP milletvekili olarak görev yaptığı dönemde rüşvet aldığı iddia edilen bakanları aklarken de helal-haram hesabı yaptı mı acaba” dedi.

“AÇIKLAMA BİLİM DIŞI”

Sağlık alanında faaliyet gösteren bir üniversite rektörü ve bilim insanının bilim dışı açıklamasının kabul edilemez olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “AKP iktidarında insanlar arasında olduğu gibi vatandaşların kullandığı ürün ve malzemeler de ayrıştırıldı. Dinin ve dini söylemlerin yaşamın her alanına taşınması, akılcı ve bilimsel olmayan yasaklar son derece tehlikelidir. Bir bilim insanının varsayımlar ve tahminlerle ilaçların içeriğinde domuz derisi ve kemiği olduğuna dair yaptığı açıklamalar, çok sayıda insanımızı olumsuz etkileyecektir. Bu açıklama vatandaşlarımızın ilaç tedavisinden vazgeçmesine dahi neden olabilir. Sayın rektör böylesine bilim dışı bir açıklama yaparken, Sağlık Bakanlığı da buna seyirci kalıyor. Bakanlık derhal açıklama yapmalı ve kamuoyunu aydınlatmalıdır” diye konuştu.

İŞTE O SORULAR

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- İthal edilen ilaçlarda domuz derisi ve kemiklerinin yer aldığı iddiaları doğru mudur? İthal edilen ilaçlar herhangi bir denetimden geçmekte midir?

2- Cevdet Erdöl tarafından yapılan açıklama vatandaşlarımızı ilaç kullanımı konusunda endişeye sevk etmeyecek midir? Bu konuda bakanlığın bir açıklaması olacak mıdır?

3- Helal ilaç, helal tıbbi malzeme konusunda bakanlığın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa nasıl bir çalışma yürütülmektedir ve çalışmalar hangi aşamadadır?

4- Ülkemizin yıllık ilaç ithalatı toplam ne kadardır? Türkiye açısından ilaç ithalatında ilk üç ülke hangileridir?

5- Türkiye’de ilaç ithalat izni almış ve yurtdışından ilaç ithal eden firma sayısı kaçtır?

Editör: Haber Merkezi