CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, partisinin kanun tekliflerinin gerekçesi haklı da olsa komisyonlarda görüşülmediğini, AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildiğini söyledi.

Türkiye'deki emekli maaşının açlık sınırının seviyesinin çok altında olduğunu, Almanya'da bir emeklinin 1.640 euro (15 bin 300 tl) alırken, Türkiye'deki ortalama emekli maaşının 1.500 lira olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

MİLYONLARCA EMEKLİ ASGARİ ÜCRETİN ÇOK ALTINDA

Emeklilerin durumunun çok kötü olduğunu, bir mağduriyet yaşandığını ifade eden Sertel, Türkiye'de13.2 milyon emekli den 9 milyon 900 bininin bizzat emekli, 3,8 milyonu dul ve yetim maaşı aldığını, bu emeklilerden 7 milyon 900 bininin asgari ücretin çok altında emekli maaşı aldığını hatırlatarak, “Geçmişte dokuz bin iş günü için çalışan bir milletvekiline 2000 yılı öncesinde yüzde 75 maaş bağlanıyordu ve millî gelirden elde edilen payın yüzde 100'ü ortalamaya konularak yapılıyordu; sonra, 2000-2008 yılları arasında bu ne yazık ki yüzde 65'e düşürüldü ve 2008 sonrasında yeniden hazırlanan kanun teklifiyle ne yazık ki yüzde 50'ye düşürüldü” dedi.

SİZ HAZIRLAYIN BİZ DESTEKLEYELİM

Emeklilik yaşını da katbekat yükselten iktidarın, emeklilikte yaşa takılanların da hakkını yediğini belirterek, “Bu ülkede Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 46 yaşında emekli oldu. Bugün, Türkiye'de 55 yaşına gelmiş, dokuz bin iş gününü ödemiş insanlara dahi emeklilik hakkı ne yazık ki verilmiyor ve "Bekle." deniliyor. Özel sektörde hangi kişi 55-60 yaşında insanları çalıştırabilir? 2048 yılında 65 yaşından önce kimse emekli olamayacak arkadaşlar; bunu, bir vicdan muhasebesi olarak yapmanızı diliyorum. Açlık sınırı 3 bin lira sınırı ve 3 bin lira alan emekli sayısı çok az. Ben kendi adıma sizden bir şey istersem namerdim ama emekliler adına intibak yasasının çıkarılması noktasında sizlerden talebim var: Gelin, emeklilerin durumunu düzeltmek için bu kanun teklifini kabul etmezseniz gidin, siz hazırlayın getirin destekleyelim” önerisinde bulundu.

EMEKLİ AÇLIK SINIRI ALTINDA

2015 Yılı haziran seçimleri sırasında CHP’nin 2 maaş ikramiye vadi ile ilgili," Nereden vereceksiniz, nasıl vereceksiniz?" denilerek karşı çıktıklarını, ancak  CHP’nin emekli maaşı ikramiyesi önerisini kasım ayında iktidarın seçim beyannamesine koyduklarını hatırlatan Sertel, emeklilerin intibak yasa teklifinin kabul edilmesini isteyerek şöyle konuştu: “2015 yılı Kasım sonrasında emeklilerimiz biner lira ikramiye almaya başladılar hem Kurban hem Ramazan Bayramında ama 2015'ten bu yana 1.000 lira 1.001 lira olmadı yani o zamanın bin lirası ile bu zamanın bin lirası arasında da bir değerlendirme yapmanız lazım; onu da herkese vermiyorsunuz zaten. Bankalardan, özel bankalardan emekli olanlara vermiyorsunuz; dul ve yetimlere 750 lira olarak veriyorsunuz; bazı kesimlere 500 lira olarak veriyorsunuz. Bütün bunlara insanların yaşam hakkı açısından bakıldığı zaman, emekliler gerçekten açlık sınırı seviyesinin altında yaşamak zorunda kalıyor. Sizin de anneniz babanız emeklidir mutlaka. Komşularınız vardır emekli olan, onları düşünün, arkadaşlarınız vardır, dostlarınız vardır. Siz, eğer benim bu teklifimi oylamada kabul ederseniz memnun olacağım, etmezseniz de canınız sağ olsun.”

Editör: Haber Merkezi