Cengiz Aldemir /ANKARA - Tarım ve Orman Bakanlığından yayımlanan bildiri ile av sezonu 21 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla başladı. Buna göre avcıların; bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal gibi hayvanları avlayabilecekleri belirtildi.

İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, daha önce konuyu Meclis gündemine taşıdığını ve Bakan Pakdemirli'den yanıt beklediğini söyledi.

TEHLİKE ALTINDA TÜR SAYISI 400

Dünya tarihinde insanın doğa üzerinde bu kadar baskın olduğu bir dönemin yaşanmadığını vurgulayan CHP'li Sertel, "Avlanma baskısıyla yaban hayvanlarının popülasyonları hızla azalırken, tehlike altındaki türlerin sayısı artıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre ülkemizde küresel düzeyde tehlike altındaki tür sayısı son 10 yılda dört kat artarak 400’e ulaşmış durumda. Günümüzde artık bir ihtiyaç olmaktan çıkmış ve biyoçeşitlilik kaybının en önemli nedenlerinden biri haline gelmiş avlanma faaliyetlerine ve doğal yaşam ortamları (habitatlar) üzerindeki tahribata artık son vermenin zamanı gelmiştir" uyarısında bulundu.

KUŞLARI AVLAMAK KATLİAMDIR

Gün geçtikçe türleri azalan yaban hayvanları için kotaların azaltılması ve tehlike altında türler için av yasağı getirilmesi gerektiğini söyleyen Sertel, yaban hayvanların avlanmasına tepki göstererek, "Bilimsel veriler göz ardı edilerek avcılar arasında yapılan 'türlerin sayısının arttığı' anket verileri kabul edilecek bir şey değil. İnsanlar kadar hayvanların da bu dünyada yaşama hakkı vardır. Bu hayvanların ekolojiye, doğaya katkısının araştırılmadan, doğal popülasyonları konusunda incelemelerde bulunmadan avlanılması doğru bir şey değildir. Vicdanı olan ve kendini 'avcı' olarak tanımlayan insanlar zevk için öldürmekten vazgeçmelidir. Bir sonraki neslin doğada yaşayan canlıları görme ve tanıma hakkı vardır. Bu bir katliamdır ve durdurulması gerekir" sözleriyle tepki gösterdi.

YABAN HAYATI HASTALIKLARI UYARISI

Türkiye'de her gün ağırlaşan ekolojik koşullara karşı daha kırılgan hale gelen yaban hayvanı popülasyonlarının aşırı avlanma ve ticaret nedeniyle hızla azaldığını kaydeden Sertel, "Doğal yaşam ortamlarının yol ve enerji ağları, taş ve maden ocakları, enerji santralleri, ormancılık, yangınlar, tarımsal ve rekreasyonel faliyetler sebebiyle parçalanmasının yanısıra trafik kazaları, elektrik çarpması, zehirlenme gibi olaylar da yaban hayvanları için hayatı daha da elverişsiz hale getirmektedir. İnsan ile yaban hayatı arasındaki yanlış ilişki artık yalnız hayvanları değil, yaban hayatı kaynaklı hastalıklar artmasıyla biz insanları da olumsuz etkilemektedir. Bütün bu tehdiler arasında, Türkiye’de biyoçeşitliğin üzerindeki baskılardan biri olan av baskısı artık geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmiştir" diye konuştu.

KUŞLARIN AVLANMASININ GEREKÇESİ NEDİR?

Eti yenmediği halde alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan gibi kuşların avlanmasına izin verilmesinin nedenini Bakan Pakdemirli'ye soran CHP'li Sertel, "Sizin aracılığınızla buradan sayın Pakdemirli'ye şu sorularımı tekrar yöneltmek istiyorum;

Av sezonunda denetimler hangi sıklıkta yapılmaktadır?

Geçen yıl av sezonunda yapılan denetimler sonucunda kaçak avlanan kaç kişi yakalanmış ve bu kişilere hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Kaçak avlananlara kesilen ceza miktarı toplamı nedir?

Geçen yıl av sezonunda avlanması yasak hayvanları avlayan kaç kişi yakalanmıştır?

Bu kişilere hangi yaptırımlar uygulanmış ve ne kadar tutarda para cezası kesilmiştir?" sorularını yöneltti.

Editör: Haber Merkezi