Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, cezaevlerinde kapasitesinin çok üzerinde mahkum olduğunu belirterek, “Devletimiz tutukladığı ya da mahkum ettiği insanlara ne yazık ki insanca bir yaşam sağlayamıyor. Mahkumlar vardiyalı uyuyor, yerlerde yatıyor. Cezaevlerinde kapasitesinin üzerinde 30 bine yakın kişi var. Türkiye’de cezaevi yerine fabrika kurulmalı. Üniversite mezunları için, tahsil yapma imkanı bulamayan gençlerimiz için iş aş imkanları yaratılmalı” dedi.

Cezaevlerindeki doluluğa ve kötü koşullara dikkat çeken Atila Sertel, mahkum ailelerinin “af” talebini de dile getirdi. Sertel, 30 bina yakın mahkum ailesinin imzaladığı dilekçenin bugün Adalet Bakanlığı’na teslim edileceğini söyledi.

'DENETİMLİ SERBESTLİK 3 YILA ÇIKARILSIN'

Cezaevlerinin doluluk oranları dikkate alındığında denetimli serbestliğin ve prangalı özgürlüğün yeniden ele alınmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Sertel, “Geçmiş yıllarda denetimli serbestliğin 2 yıla çıkması için Adalet Bakanı ile konuşmuştum. O dönem Sayın Bakan bunun mümkün olmadığını söyledi. Fakat aradan geçen zaman iki yıllık denetimli serbestliği bu ülkede zorunlu kıldı. Çaresizlikten suç işleyenler, kandırılarak suç işleyenler, cahillik ve ihmal nedeniyle suç işleyenler topluma karışmak istiyor. Bu kişileri topluma kazandırmak gerekir. Denetimli serbestlik belli suçlarda üç yıla çıkarılmalı. Buradan Sayın Bakan’a çağrıda bulunuyorum” diye konuştu.

YÜZDE 377 ARTIŞ

2002 ile 2017 yıllarının kapsayan AKP iktidarında cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının yüzde 377 artığı bilgisini veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle devam etti:

“AKP iktidarında 2002 ile 2017 arasında tutuklu ve hükümlü sayısında yüzde 377 artış var. 1971 darbesinde tutuklu ve hükümlü sayısı 60 bin 968’di. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde 79 bin 786 tutuklu ve hükümlü vardı. Bugün darbe dönemlerinin çok çok üstünde tutuklu ve hükümlü sayısı var. Türkiye’nin mahpus sayısı 2002 yılında 59 bin iken 2017 yılı Haziran ayı itibarıyla 224 bine çıktı. 15 yıl içerisinde yaklaşık 4 kat artış var. Adalet Bakanlığı, 15 Haziran 2017 tarihi itibarıyla UYAP Bilişim Sistemi kapsamında yapılan sorgulama neticesinde ceza infaz kurumlarında 85 bin 105 tutuklu, 139 bin 773 hükümlü olmak üzere 224 bin 878 kişi bulunduğunu bildirdi. Bu kişilerden; 212 bin 361’inin erkek, 9 bin 733’ünün kadın, 2 bin 784’ü de çocuk. Türkiye’de çocukların tutuklanma yaşı on iki. Mahkum ve tutuklu çocuklar olduğu gibi mahkumların çocukları da ceza çekiyor. Toplumdan uzaklaşıyor. Bu çocukları topluma kazandırmanın onlara iş aş sağlamanın yolları aranmalıdır.”

TUTUKLU GAZETECİLER

Toplantıda geçen hafta ziyaret ettiği tutuklu gazetecilerin durumlarına ilişkin de açıklamada bulunan Sertel, “60’a yakın gazeteci ‘cebir ve şiddet’ gerekçesiyle üç ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor. Bu gazetecilerin hangisi eline silah almıştır? Gazetecilerin üç ağırlaştırılmış müebbetle yargılanması hukuksuz ve haksız bir suçlamadır. Yazdıklarından ve düşüncelerinden dolayı kimse cezaevinde olmamalıdır. Gazetecilere özgürlük istiyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi