CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak kanun teklifinde, gazetecilere yıpranma hakkı verilmesine yönelik madde üzerine basın toplantısı düzenleyen CHP’nin gazeteci kökenli milletvekilleri, Atila Sertel, Utku Çakırözer ve Yüksel Mansur Kılınç, Komisyonu’na getirilen kanun teklifinde, gazetecilere yönelik yıpranma hakkına ilişkin maddenin kapsamının genişletilmesini istedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, basın toplantısını akşam saatlerinde gerçekleştirmelerinin nedeni olarak, gazetecilik mesleğinde zaman kavramının olmadığına dikkat çekti.

TBMM GAZETECİLERİ GÖRMÜYOR

Türkiye’de gazetecilik mesleğinin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Sertel, Anayasa Mahkemesinin, gazetecilerin özlük haklarıyla ilgili yasa çıkarılmasına yönelik karar aldığını ancak meclisin bütün kötü kanunları gündeme alıp yasalaştırdığını, gazetecileri ilgilendiren bu konunun gündeme getirilmemesine tepki gösterdi. CHP’li Sertel, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde, basın emekçilerine yönelik yıpranma hakkının sadece basın kartı sahiplerine tanınmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

BASIN KARTI ŞARTI MAĞDURİYET YARATIR

CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer ise bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak kanun teklifinde, gazetecilere yıpranma hakkı verilmesine yönelik bir madde de basın kartı şartının mağduriyet yaratacağı uyarısında bulunarak, “İnternet gazeteciliği yapan arkadaşlarımız da basın kartları olmadığı için yıpranma hakkından yararlanamayacak. Basın mensuplarının yanı sıra 4875 Sayılı Kanun kapsamında çalışan basın emekçileri de kapsama dahil edilmeli" dedi. Çakırözer, basın kartı şartının bu şekilde yasalaşması halinde AYM’nin bu düzenlemeyi iptal edebileceğini söyledi.

AKP’Yİ DESTEKLEYENLERİN DE HAKKINI SAVUNUYORUZ

Basın emekçilerinin sahip oldukları hakların saray tarafından bloke edildiğini kaydeden CHP'li Kılınç, medyanın, TBMM'den yeni düzenlemeler beklediğini ancak sahip oldukları hakların ellerinden alındığını ileri sürerek, "Medya büyük oranda sarayın kontrolünde. Bu medya kuruluşlarının çalışanlarının bir kısmı AKP iktidarını destekleyen insanlar. Biz, AKP iktidarını destekleyen arkadaşlarımızın haklarını da AKP'ye karşı savunmak zorunda kalıyoruz. Bütçe görüşmeleri başlamadan yıpranma payı düzenlemesinin Meclis'ten bir an önce geçmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi