Cengiz Aldemir/ANKARA - Basın kartlarında yaşanan sorunları meclis gündemine taşıyan CHP’nin gazeteci kökenli İzmir Milletvekili Atila Sertel, normalde artması gereken basın kartı sayısındaki düşüşü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen rakamlarla ortaya koydu. Sertel İletişim Başkanlığı verilerini paylaşarak; 2020 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de basın kartı sahibi sayısının 15 bin 148 olduğunu, İletişim Başkanlığı tarafından iki yıl önce (2018) açıklanan rakamlara göre Türkiye genelindeki basın kartı sahibi kişi sayısının ise 15 bin 206 olduğuna dikkat çekti.

SORULARIMIZA YANIT ALAMIYORUZ
İletişim Başkanlığı’nın 2018 yılında; Türkiye genelindeki basın kartlı gazeteci sayısının 15 bin 206 olarak açıkladığını ve 581 kart başvurusunun değerlendirmede olduğu bilgisinin verildiğini anımsatan Sertel, “705 kişi FETÖ ile iltisaklı olmak üzere toplamda bin 954 gazetecinin basın kartı iptal edildiği vurgulanmıştı. Aradan geçen iki yıla rağmen basın kartı sayısında artış olması beklenirken 58 kişilik bir düşüşün olması dikkat çekiyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiğimiz soru önergelerine net cevaplar alamıyoruz. İki yıl önce basın kartı iptal edilenler, başvurusu bekleyenler ve mevcut basın kartı sahibi sayısına ilişkin sorularımız yanıt bulurken son dönemde yine aynı konulara ilişkin yönelttiğimiz (iptaller, bekleyenler vs.) sorulara yanıt alamıyoruz” dedi.

BASIN KARTLARI GEREKÇESİZ İPTAL EDİLİYOR
Basın Kartı Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler ve buna bağlı olarak değişen Basın Kartı Komisyon üyeleriyle birlikte sektörde yaşanan sorunların arttığına vurgu yapan Gazeteci Sertel, meclis başkanlığını sunduğu önergesinde şu bilgilere de yer verdi: “Yüzlerce gazeteci tüm şartları taşımasına rağmen aylardır basın kartlarına kavuşmak için beklemektedir. Yine yüzlerce gazetecinin sürekli basın kartları belli bir gerekçe gösterilmeden iptal edilmiştir.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na yöneltilen sorular yanıtsız kalmakta, gazetecilerin mağduriyeti devam etmektedir. Bu nedenle basın sektöründe yaşanan sorunların, son yıllarda artan basın kartı iptallerinin, şartları taşımasına rağmen çeşitli bahanelerle basın kartı almak için bekletilenlerin sayısının ve normal şartlarda basın kartı sayısında artış olması gerekirken son iki yılda gerçekleşen düşüşlerin nedenlerinin araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim.”

Editör: Haber Merkezi