Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP iktidarları döneminde hukuk dışı uygulamalarla gazetecilerin çok ağır cezalara çarptırıldığını, daha sonra yapılan hukuksuzlukların birer ikişer ortaya çıktığını belirten Sertel, halen tutuklu olan Barış Terkoğlu ile Barış Pehlivanlı hakkında verilen 19 yıllık trajikomik iddianameyi halkın takdirine bıraktığını söyledi. Sertel, “Gazeteciler yazacaklar, çizecekler, konuşacaklar ve özgür bir Türkiye için demokrasi için mücadeleyi sürdüreceklerdir” dedi.

FETÖ KUMPASI GİBİ

İz gazeteye konuşan CHP’nin Gazeteci kökenli İzmir Milletvekili Atila Sertel, FETÖ terör örgütünün geçmişte yaptığı kumpas kurularak yapılan tutuklamalara vurgu yaparak, “Ergenekon davalarında hapis istemini bırakın, 2-3 kez müebbet hapse mahkum edilen gazeteci arkadaşlarımız bu ülkenin aydınlık insanları, Atatürkçü subayları oldu. Barışlara 19 yıl ceza istenmesi, hiçbir akla ve hukuka uygun bir iddianame değildir. Biz bu badireleri çok yaşadık. Tuncay Özkan ağırlaştırılmış hapis cezası aldı. Cezaevine girerken neydi? Cezaevinden çıkarken terör örgütünün başı olarak çıktı. Yani subaylar ondan emir alır duruma gelmişti. Mustafa Balbay öyle. Bu arkadaşlarımız 5-6 yıl hücrelerde yatırdılar. Bugün salgın sürecinde insanlarımız mağdur olmasın diye çaba gösteren CHP’li belediyelere PKK, FETÖ örgütü yaftalamalarında bulunanlar, yakın geçmişlerine bakarlarsa kendilerini göreceklerdir. İmamoğlu’na limon üzerinden tezgah kuran saray medyasının acınası halini, yalan haber nasıl hazırlanır, bir insana nasıl yalan söyletilir herkes gördü. Bunlar utanmaz. Bu yapılanlar bana FETÖ’cü kumpasları aklıma getirdi” sözleriyle tepki gösterdi.

AKP BUNLARI KOLLUYOR

Son günlerde Atatürk aleyhinde yazılar kaleme alan Ekrem Buğra Ekinci’yi sert bir dille eleştiren Sertel, Atatürk’e saldıranların kişilik, kafa yapılarına ve ahlaki yönlerine bakmak gerektiğini söyledi. Sertel, “Geçmiş sicili kabarık bu ve buna benzer kişilerin, akıllara ziyan açıklamalarına seyirci kalan ülke yöneticileri, aynı zamanda bu şahısları hem koruyup kolluyorlar. Elbette fikirler özgür olmalı. Ama hakaret olmamalı. Hakaret ayrı bir şey. Kişinin hakkına tecavüz etmektir. Kutsal değerlerimize saldırmak ayrı bir şey. Bunu fikir özgürlüğü olarak kabul etmiyorum. Soruyorum. Mustafa Kemal Atatürk silah arkadaşları ve şehitlerimiz olmasaydı, bu ülkenin camilerinde ezan okunabilir miydi? İnsanlarımız namaz kılar oruç tutabilir miydi? Ülke bağımsızlığına kavuşturulmasaydı bu gibi dini vecibeler yerine getirilebilir miydi? Atatürk ve arkadaşlarına milyonlarca kez teşekkür bile az gelir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti onlar sayesinde var. Bu millet bu gibi zavallıları boşa çıkaracaktır” eleştirisinde bulundu.

GEÇ KALINMADI

İktidara, “Cumhuriyetin önemli kurumlarından olan Darphane, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü için niye hatıra parası çıkarmıyor” diye soran Sertel, sorusuna açıklama geldiğini belirterek, 3 bini bronz, 5 bini gümüş hatıra parası çıkardıklarını söyledi. Toplamda 8 bin hatıra para basılmasının basılmamakla aynı olduğunu vurgulayan CHP’li Sertel, 80 milyonun alabileceği miktarda para basılmamasına tepki göstererek, “ Aslında ben orada, Türkçe Olimpiyatlarını dile getirmiştim. Milyonlarca bir lirayı piyasaya sürerek, Türkçe Olimpiyatları’nın 10’uncu yılını kutlayanların, 100’üncü yılda Türkiye Cumhuriyeti’nin milyonlarca hatıra parasını niye halkın eline ulaştırmadılar? 80 milyonluk nüfusta 8 bin kişiye hatıra para basmanın basmamakla eş değerde olduğunu düşünüyorum. Buradan tekrar sesleniyorum, 80 milyona 100’yıl parası basmak için gecikmiş değiliz. Darphane bunu yine yapabilir ve gelecek kuşaklara bunu aktarmanın çok özel olduğunu söylemek istiyorum” önerisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi