Cengiz Aldemir/ANKARA - Tek adam yönetiminde 128 milyar doların hangi kurdan kimlere ne kadar satıldığı ile ilgili hiçbir yanıt alamadıkları eleştirisinde bulunan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, dönemin AKP’li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Türkiye'nin 490 ton olan Altın rezervinin 450 tonunun, İngiltere Merkez Bankası Bank Of England'da 'emanette' olduğu sözlerini anımsattı.

ALTINLAR NEDEN GÖNDERİLDİ?

Konuyla ilgili İz gazeteye konuşan CHP’li Sertel, “İngiliz vatandaşı olan ve 2019 yılında Maliye Bakanlığı yapan Mehmet Şimşek’in, “Türkiye‘nin 490 ton olan Altın rezervinin 450 tonunun, İngiltere Merkez Bankası Bank Of England’da ‘emanette’ olduğunu açıklamıştı. Altınların ne amaçla gönderildiğine yönelik bugüne dek bir açıklama yapılmadı. Kimi devletler, altınlarını savaş durumunda dost bildiği savaş dışı ülkelere, ‘depolama ve güvenlik’ amacıyla gönderiyordu. Türkiye altınlarını bu amaçla gönderilmiş olamaz, çünkü savaşta değiliz, işgal edilecek olsa bu işgali, 1918’de olduğu gibi altınını gönderdiği ülke ve bağlaşıkları yapardı. Altınlar neden gönderildi ve bugüne dek ne oldu bilgi verilmiyor. Her şey devlet sırrı kılıfı adı altında gizlenmek isteniyor” sözleriyle tepki gösterdi.

ALTINLAR REHİN Mİ BIRAKILDI?

İktidarın altın gönderme konusunda sessiz kalmasının nedenlerini sorgulamaya devam eden Sertel, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’nin 130 milyar dolar olan dış borcun, altınların gönderildiği 2019 Haziran ayında 453.2 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti. Hazine altınlarının, borç miktarının arttığı ve ödeme güçlüğü çekildiği bir aşamada gönderilmesine vurgu yapan Sertel, altın rezervinin yüzde 92’sinin yabancı bir ülkeye gönderme işleminin, ‘emanet’ demenin doğru olmadığını, uluslararası borç ilişkileri göz önüne getirildiğinde bu durumun ‘rehin bırakmak’ anlamına geleceğini söyledi.

ALTINLAR GERİ ALINDI MI?

Merkez Bankasındaki rezervin önemli bölümünün, özel şirketler ya da kişilerden zorunlu karşılıklar olarak alınan altınlardan oluştuğunu anımsatan Sertel, Bakan Elvan’a konuyla ilgili sorular yönelterek, “Bankanın yeterli altın rezervi olmazsa, günü geldiğinde ödeme yapamayacaktır. Ekonominin kırılganlığı ve yaşanmakta olan çatışmalı ortam göz önüne alındığında, yapılan işin yarattığı tehlike kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu tehlike neden göze alınmıştır? Diye sormak lazım. Üç hafta önce Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a konuyla ilgili soru önergesi verdim ve o dönem Türkiye'nin altın rezervleri İngiltere Merkez Bankası'na neden gönderilmiştir? İngiltere Merkez Bankası'na gönderilen altın rezervleri geri alındı mı? Alındıysa hangi tarihte ne kadarı geri alındı? Türkiye'nin şu an için herhangi bir yabancı devletin Merkez Bankası'nda altın veya döviz rezervi var mıdır?” diye sordu.

Editör: Haber Merkezi