CEREN DUMAN / TUĞÇE KAŞ- İZ GAZETE- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, dün yaşanılan pazar yeri tartışmalarına son noktayı koydu. Aksoy,  Menemen Pazarcılar Derneği başkanı ve üyelerini makamında ağırladı. Aksoy yaşanılan olayları Menemen esnafıyla birlikte çözeceğini söylerek, ''Menemen'de tüm pazar yerlerinde derebeylik sistemi bitecek.'' dedi. Menemen Pazarcılar Derneği üyeleri Serdar Aksoy'a özür mahiyetinde çiçeklerini takdim etti. 

“MENEMEN’DE DEREBEYLİK SİSTEMİ BİTECEK”

Aksoy yapılan inşaatın maliyetinin 27 milyon TL’ye mal olduğunu belirterek, "Perşembe Pazarının kurulmadan önce esnafımızla öncesinde görüşme yapmadı. Karşılıklı görüş alışverişi bile yapılmadı. Yapımı  sırasında ölen bir inşaatçımız da var. Kendisi bir hırsın kurbanı oldu. Böylesine yapımına başlanan bir proje.  17 Milyon liraya ihale edilmiş. Sadece kaba inşaattan bahsediyorum. Bahsedilen yerde otopark bile bulunmuyor. Menemen belediyesine maliyeti 27 milyon liraya mal oluyor. Seçimler  başlamadan önce Büyükşehir belediyesinden 5 milyon lira verilen bir para var. Bu ihaleye istinaden mütahite verilmek üzere veriliyor. Geri kalan para nerede peki? Bu ciddi bir sıkıntı var. Geçtiğimiz günlerdeki toplantımızda biz bunları konuşmak için bir araya gelmiştik. Pazar esnafımızla yaşanılan bu olayda birazda dışarıdan arkadaşlar vardı. Biz bu sorunu Menemen esnafımızla çözeceğiz. Menemen'de tüm pazar yerlerinde derebeylik sistemi bitecek. Esnaf içerisinde haraç, baronluk dönemi de bitecek. Esnafımıza para alıp kendi zimmetine geçirenleri biliyoruz." ifadelerini kullandı.

“ORTAK HAVUZLARI YIKIYORUZ”

Aksoy, esnafla yaşanılan olayda ranta ortak olan kişilerin olduğunu söyleyerek," Esnaftan para alarak zimmetine geçirenleri biliyoruz. Bundan sonra gelen gelir belediyeye akacak. Oraya gelen   arkadaşların da bunu bilmesi lazım. Yeni bir dönem başladı. Bir belediye başkan yardımcısı ya da belediye yetkilisinin cebine para girmeyecek. Ortak bir havuz oluşturulmuş biz o havuzu yıkıyoruz. Bizlerde adımımızı atıyoruz. Pazar alanında hiçbir belediye yetkilisinin yeri olmayacak." dedi.

Menemen Pazarcılar Derneği ile birlikte karar vereceklerini söyleyen Aksoy, “ Koyundere’de pazar yerimizi açacağız. Perşembe pazarı gider ayak Menemenlilere sokulan bir hançerdir. 20 yıl boyunca bekletilerek, son 2 ayda niçin ihaleye çıkılmıyor? Bu dönemdeki sıkıntının nedeni o zaman yaşanılan hırstır. Ben hakkını savunmak zorundayız. İhale müfettiş denetliyor. İptal edilebilir. İnceleme aşamasında. Eksi artısı çıkıyor. İlla iptal edelim demiyoruz. Menemen halkına da esnafa da zararı var. Sosyal negatif dönüşü olacak. En geç bir haftada raporla birlikte iptal edilip edilmeyeceğini öğreneceğiz. Dilerse yargı sürecine açıktır. İptal ya da iptal etmeme durumunda değiliz.”

“DIŞARIDAN GELENLER YAPTI”

Gerekli suç duyurularının yapıldığını belirten Aksoy "Bbaronların yanında kimler yer aldıysa, hepsinin nemaları kesildi. Bunların çırpınışlardır. Bir şekilde maalesef  muhalefetin kışkırtmasıyla gidiyorlar. Bu arkadaşlarım Menemen esnafın olduğuna asla inanmıyorum. Dışarıdan gelenler yaptı.” dedi.

“SİZE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM”

Menemen Pazarcılar Derneği Başkanı Mahir Kodaş, yaşanılan olaydan dolayı Serdar Aksoy’dan özür dileyerek, Tahir Şahin ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Dün bir eylem yaptık. Geçmiş yönetimin almış olduğu illegal bir karar vardı. Serdar Başkanımızla alınan bu illegal kararları bertaraf edeceğiz. Başkanımızın desteğini ile Pazar yerimizi yapacağız. Sayın Başkanımız çok iyi niyetli davrandınız. Bu olayı çözeceğinizden hiçbir şekilde şüphemiz yok.  Ancak bizler bu sıkıntıları yaşıyorsak, tek sorumlusu önceki dönem belediye Başkanı olan Tahir Şahin’dir. Biz pazarcılar olarak bizleri muhatap almadınız. Bizler kışın ortasında sokaklarda tezgah açtık. Çok büyük sıkıntılar yaşadık. Şuan güneşin altında tezgahımı açıyorum. Size hakkımı helal etmiyorum” dedi.

PAZAR YERİNİN İSMİ DEĞİŞECEK

Menemen Belediye Başkanı, Perşembe Pazar yeri inşaatında düşerek hayatını kaybeden Halil Alkaya’nın isminin de yeni yapılacak pazar yerinin adı olacağını duyurdu.

Editör: Haber Merkezi