TUGAY CAN / İZ GAZETE - Duygusal anlara da sahne olan anma etkinliğinde sık sık ‘Ölenlere bin selam, mücadeleye devam’, ‘Faşizme ölüm, halklara hürriyet’ sloganları atıldı. Çok sayıda basın mensubunun da takip ettiği basın açıklaması sırasında ayrıca çevik kuvvet de hazır bulundu.

‘SAYI DEĞİL TAM 103 CAN’

Basın açıklaması öncesinde konuşma yapan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nden Mustafa Özdağ yaptığı konuşmada, Gar Katliamı’nda hayatını kaybeden 103 kişinin adını okuduktan sonra “Sayı değil, tam 103 can. Bundan tam üç yıl önce, bu ülkenin başkentinde insanlar ölmesin, sivil, asker, polis ölmesin, analar ağlamasın, çocuklar anasız babasız kalmasın diye ellerimizde pankartlar, yüreğimizde sevinç, coşku ve inançla barış isteyen bizleri katlettiniz. Unuttuk o günden bu yana unuttuk ağız dolu gülmeyi. Bu katliamın bütün failleri yargılanıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu dava birkaç göstermelik tetikçinin yargılanmasıyla bitmeyecek. Bütün failler yargılanıncaya dek, kaç kişi kalırsak kalalım, adalet arayışımız devam edecek.” ifadelerini kullandı.

‘SİYASİ İKTİDARIN TUTUMU ÖFKENİN EN BÜYÜK NEDENİ’

Basın metnini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, acının ve öfkenin en büyük nedenlerinden birisinin siyasi iktidarın ve idarecilerin takındıkları tutum ve yargı süreci olduğunu belirtti. Sarı, “Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Ağustos günü 10 Ekim Ankara katliamı davasında kararını açıkladı. Yargı süreci hızla bitirilmek istendi. Yargının tutumu ve açıklanan karar katliamın gerçek faillerinin kimler olduğuna dair kuşkumuzu daha da büyüttü.” diye konuştu.

‘KARANLIK ODAKLAR KATLİAMLA CEVAP VERDİLER’

“Savaşa inat, barış hemen şimdi” şiarıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingimize savaştan beslenen karanlık odaklar katliamla cevap verdiler.” diyen Sarı sözlerini şöyle sürdürdü;

“Yüreği insan sevgisiyle ve barış özlemiyle dolu 103 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Yaklaşık 500 arkadaşımız yaralandı. Halen çok sayıda arkadaşımız farklı organ kayıplarına uğrayarak hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Yaşanan bu büyük katliamın acısı yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor. Gerçek katiller dışarıda gezdiği için isyanımız her gün biraz daha büyüyor.”

‘KATİLLERE ANKARA’YA KADAR KORİDOR AÇILDI’

“Duruşmalarda yaşananlara, siyasi iktidarın ve mahkemenin tavrına bakıldığında davanın birkaç tetikçinin, yardım ve yataklı edenlerin çeşitli cezalarla sonuçlandırılması üzerine kurgulandığı anlaşılmaktadır. Karar da buna uygun olarak verilmiştir.” diye konuşan Sarı,

“Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporda adeta katillere Ankara’ya kadar bir koridor açıldığı anlaşılmasına rağmen Mahkeme heyeti raporu ciddiye almadığı gibi avukatlarımızın ısrarlı talebine rağmen raporda kastı/ihmali yazılı olan kamu görevlilerini ne sanık olarak yargılamış, ne de tanık olarak dinlemiştir!” ifadelerini kullandı.

‘KATİLLERİN UNUTTURULMASINA İZİN VEREMEYECEĞİZ’

Sarı sözlerini şöyle tamamladı;

“7 Haziran-1 Kasım 2015 sürecinde arka arkaya patlayan bombaların, yaşanan katliamların “ya biz ya kaos” tehdidi ile ilişkisi sorgulanmadığı sürece adalet sağlanmamış, gerçek failler ortaya çıkarılmamış olacaktır. Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını araştıran ve büyük bir aymazlıkla TV’lerde açıklayanlar, halklarımıza hesap vermedikçe öfkemiz de, acımız da dinmeyecektir.”

“Katillere adeta koridor açan, yol kontrollerini kaldıran, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenler, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenler, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanlar, güvenlik tedbiri almayanlar yargılanmadıkça gerçek adalet mücadelemiz sürecektir.”

“Kokteyl örgüt” diyerek davayı sulandıranlar, katliamın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen mahkeme kararı sonrası hala koltuklarında oturmaya devam ediyorlarsa dava dosyasının daha başındayız demektir. Katliamın tüm sorumluları yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar öfkemizi diri tutacağız. Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız.

Editör: Haber Merkezi