CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - Kuru soğan ve patatesin yurtdışına satışına sınırlama getirildi. Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde yapılan değişiklikle, ihracı ön izne bağlı mallar listesine kuru soğan ve taze veya soğutulmuş patates de eklendi. Buna göre, söz konusu ürünlerin ihracı belli kamu kurum ve kuruluşlarının ön iznine bağlanmış oldu. Karar gereği, patates ve kuru soğan ihraç etmek isteyen üretici ve firmalar Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuracak. Bakanlık onay verirse izin verilen koşul ve miktarda patates ve kuru soğan ihracatı yapılabilecek. Geçen yıl arz-talep dengesizliği nedeniyle soğan ve patatesin kilosu 8-10 liraya kadar çıkmıştı.

'ÜRETİCİYİ BATIRMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORLAR'

Muhalefet ise hükümetin aldığı bu karara tepkili. Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, soğan ve patates ihracatını Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine bağlama kararını İz gazeteye değerlendirdi. CHP’li Sarıbal, “Sıfır gümrükle yaptıkları tarımsal ithalat ile ülke üreticisini perişan eden AKP, üreticinin para kazanmaması için her gün yeni bir hamle yapıyor. Son karar da bunun bir örneği” dedi.

İTHALATA KOLAYLIK İHRACAATA ZORLUK

AKP’nin 17 yıllık iktidarı döneminde neredeyse bütün tarım ürünlerini ithal eder hale geldiğini hatırlatan Sarıbal, “ Üstelik ithalat için her türlü kolaylık sağlanıyor. Sıfır gümrükle buğday, arpa, ayçiçeği tohumu, et, canlı hayvan, aklınıza ne gelirse ithal edildi, ediliyor. İthal edilen ürünler içinde patates ve soğan da var. Ama iş ihracata gelince nedense kısıtlamalar getiriliyor. Uzun zamandır buğday ihracatı yasak. Ama buğday ithalatında Cumhuriyet rekorunu 2019 yılında kırdık. Şimdi de patates ve kuru soğan ihracatı için Tarım ve Orman Bakanlığı izni getiriliyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ ZARAR ETSİN KARARI

İktidarın üreticiyi destekleyici hiçbir hamlesini göremediğini belirten Sarıbal, “Üreticinin ürünü para etmezken kılını kıpırdatmayan hükümet, üreticinin dışarıya ürün satmasına da zorluk çıkarmak istiyor. Üretici bu yıl soğanı da patatesi de maliyetinin altına satmak zorunda kaldı. Çoğu zarar etti. Ama AKP yönetimi seyretti. Ürün fiyatı yükselmesin diye ihracatı izne bağlıyorlar. Ürün fiyatının yükselmemesi tüketici için iyi bir durum ama üreticinin de kar etmesi gerek. Bu kararla üretici ‘zarar etmeye devam etsin’ deniliyor” eleştirisinde bulundu.

KAZANAN AKP’Lİ OLSUN MANTIĞI

Bu politikalarla Türkiye’nin gelecek yıllarda soğan, patates üreticisi bulamayıp, tamamını ithal etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulunan CHP’li Sarıbal tepkisini şu sözlerle sürdürdü: “ AKP bir yandan ithalat ile üreticiyi cezalandırırken, ihracat yasağıyla bir kez daha cezalandırıyor.Bu kararın bir başka anlamı ise ithalatı ve ihracatı yapacak kişileri kendileri belirlemek istiyorlar. Eğer tarımsal ürün ithalatında ve ihracatında birileri para kazanacak ise mutlaka AKP’ye yakın birileri olmalı. Mantık bu. Ürününün para etmemesi için her yolu deneyen AKP, son karar ile de üreticiyi bir kez daha mağdur edecek.”

Editör: Haber Merkezi