MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı İz Televizyonu’nda yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu oldu. Sarı, asgari ücret, EYT ve kıdem tazminatı gibi işçi sınıfını ilgilendiren konularda çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Uzun süredir DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı önümüzdeki seçimlerde CHP’den milletvekili adayı olacağına ilişkin iddialara da yanıt verdi.

‘KOMİSYONU UYARIYORUZ’

Asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “TÜİK’in rakamlarına bakarsak; enflasyon oranı yüzde 85…. Kasım ve aralık ayının enflasyon oranı toplam yüzde 7 yapar dersek, toplam enflasyon oranı yüzde 92 olur. Bunun sonucunda da asgari ücret yaklaşık 8 bin 100 liraya yakın bir rakam oluyor. Siz 5 bin 500 lira üzerinden son 6 aylık enflasyon uygularsanız burada işçi sınıfının çok büyük bir kaybı olur. Bu iktidarı da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na girecek kim varsa onları da uyarıyoruz. Siz 1 Ocak 2022 itibariyle 4 bin 250 TL üzerinden, bugüne kadar enflasyon ve iyileştirmeyi katarak asgari ücreti belirlemek zorundasınız. Yani 8 bin 500- 9 bin TL civarı bir ücret olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘FORMÜL ÇOK, YETER Kİ…’

Asgari ücret bu toplumun kanayan bir yarası haline geldiğini söyleyen Sarı, “Sendikal örgütlülük baskı altına alınmış olmasından dolayı asgari ücret, sadece bir insanın iki dudağı arasında belirlenen bir ücret haline gelmiştir. Bugün Hazine Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin kontrol ettiği hazinenin kasasında emekçilerin birikimleri var. Bu ülkedeki büyümeden kaynaklanan refah payını emekçilere pay etmiyorlar. Bu büyümeden sadece iş verenler ve müteahhitler faydalanıyor. Büyüme varsa bu büyüme tüm emekçilere eşit bir şekilde dağıtılmalı. Siz sadece toplumun tüm dinamiklerini yoksullaştırırsanız sadece bir avuç rantiyeciyi mutlu edip yukarıya çekersiniz toplum tamamen kredi kartlarına, faizlere mahkûm olur ve senin verdiğin ücreti kabul ederek çalışamaya devam eder. Bu ülkede yaşamı güzelleştirebileceğiniz formül çok. Yeter ki siz sosyal demokrat bir yönetim biçimi belirleyin, sosyal adalete güvenin ki bu ülkenin insanları adil demokratik bir şekilde yaşamlarını devam ettirsin” açıklamalarında bulundu.

‘İKTİDARI SEÇEN EMEKÇİDİR’

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) değinen Sarı, şunları söyledi: “Sendikaların ve tarafların olmadığı bir masadan çıkan her EYT, sorunlu çıkacaktır. AKP iktidarı son dönemlerde mutfakta kaynamayan tencereden dolayı müthiş bir oy kaybı içerisinde... Toplumun yüzde 60’ı yoksullukla boğuşuyor ve böyle bir toplum iktidarı devirir. Tam da bu noktada AKP kendi muhafazakâr seçmenini kenarda tutuyor. Şimdi EYT ve asgari ücrete zam yaparak işçilerin oyuna göz tuttu. Bu iktidar kendi kafasına göre kanun ve yasa çıkarmaya çalışıyor. Sorunların çözümü için 3600 ek gösterge tam çıkmalı, EYT çıkmalı ve uzun çalışma saatleri kısaltılmalıdır. Eğer 3600 ek gösterge herkesi kapsarsa ortalama 1 milyona yakın memurumuz emekli olacak. Ayrıca EYT gerçekten doğru kararlar ile çıkarsa ortalama 1 milyon insan emekli olacak, yani iki milyon insana istihdam kapısı açılıyor. Uzun çalışma saatleri ile bu ülkenin insanını yormayın. Çalışma saatlerini 40 saate indirebilirsiniz. Bunların sonucunda yaklaşık 3 milyon insana istihdam yaratır ve işsizlik oranını düşürebilirsiniz. Ama kimse taşın altına eline sokmak istemiyor. Adaletli gelir dağılımı olmayan bir ülkede adaletten, emekten, örgütlenmeden ve barıştan söz edemeyiz. İktidarları seçen emekçilerdir. Lütfen kendinizi nasıl temsil edilmek istiyorsanız ona göre iktidarları seçin.”

‘SOKAK SOKAK ANLATMALI’

Altılı masaya dair değerlendirmelerde bulunan Sarı, “Altılı masayı bir araya getirmek son yıllarda Türkiye’deki demokratik yapıya baktığınızda çok zordu ama bir araya geldiler. Kimin emeği varsa o parti liderlerini alkışlamak gerekiyor. Çünkü hiçbirimizin birbirinden farkı yok. Herkes adil bir şekilde refah seviyesi yüksek bir ülkede yaşamak istiyor. Hiçbir seçim son noktaya kadar kazanılmış olarak görülmemelidir. Tüm dünyada da böyledir. Türkiye’de de çok yakın zamanda göreceğiz. Birçok karanlık ilişkilerin olduğu bir ülkede şunu çok iyi idrak etmek gerekiyor hiçbir seçim kolay olmayacak. İktidarın bundan sonraki hamleleri işçilere, emekçilere, EYT’lilere, 3600 ek gösterge bekleyenlere yönelik olacak. Doğal olarak iktidar işçilerin emekçilerin oyalarına göz dikti. Tam da bu noktada 6’lı masanın, işçilerin sorunlarıyla ilgili bir program yapmaları gerekiyor. Kamuoyunun karşısına çıkıp sokak sokak köy köy anlatmak zorundalar. Çünkü gri seçmeni kazanmanın yolu buradan geçiyor. ‘Emekliler için ne yapacaksınız’, ‘Uzun çalışma saatleri için ne yapacaksınız’ gibi sorulara cevap vermeleri lazım” diye konuştu.

‘HERKESİ KUCAKLAMALI’

Altılı masanın adayının nasıl bir profil olması gerektiğine dair de görüşlerini açıklayan Sarı, “Ayrım yapmayan herkesi kucaklayan bir aday olmalı. İktidarın baskısı üzerine adayı açıklamaları, adayın yıpranması demek. O yüzden açıklamıyorlar. Seçim günü belli olsun altılı masa hemen yarın adayını açıklayacaktır. Bununla ilgili hiçbir sıkıntı yok” dedi.

VEKİLLİK SORUSUNA YANIT

Önümüzdeki genel seçimlerde CHP’den milletvekili adayı olacağına ilişkin iddialar hakkında da açıklamalarda bulunan Sarı, şöyle konuştu: “Bu soru son günlerde çok soruluyor. Kamuoyunda da tartışılıyor. Tabii ki işçi sınıfının şu an bize verdiği bir görev var. Çok onurlu bir görev. Ve biz bu görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. İşçi sınıfının önündeki engelleri aşarak tüm Türkiye’de, konfederasyonumuzun görüşleri doğrultusunda yönlendirmeye bilgilendirmeye ve toplumsal muhalefetin de öncüsü olmaya çalışıyoruz. Sokak hareketinden gelen birisi olarak işçi sınıfının yüklediği her görevi kabul ederim. Bize şu an bu görevi verdiler ve bu görev içerisinde eksiklerimiz olabilir. Yaptıklarımız, hatalarımızdan ders çıkararak, özgürlükçü, demokratik bir siyasal mücadelenin içerisinde olacağımızın da göstergesidir. İktidar daha seçim tarihi belirlemedi. İşçi sınıfı bugün bana bu görevi verdi ve görevimi yapıyorum. İşçi sınıfı bana TBMM’de temsiliyet yetkisi verdiğinde; bu görevden, işçi sınıfının ve halkın verdiği görevden kaçmayacağımı söyleyebilirim. O süreç gündeme gediğinde taraf olduğumuz konu neyse herkesi bilgilendiririz.”

Editör: Haber Merkezi