Cudi Dağlarında çıkan yangınla ilgili konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Orman yangınları ülkenin en temel sorunlarından bir tanesi. Tüm dünyada küresel ısınma söz konusu ve dünyamızın geleceği risk altında. Orman yaşamdır demekten öte dünyamızın geleceği söz konusu. Ormanlar akciğerimiz, ormanlar her şeyimiz. Ormanların yok olması sadece bir insan hatası olmaktan çıkıyor. Bunlar siyaset haline gelince buna karşı çıkmakta siyasal eyeleme dönüşmüş durumda. Hem partililerimiz hem yöre halkı engelleniyor. Orman yangınlarının bir siyaset biçimine dönüştüğünün altını çizmek lazım. İçinde bulunduğumuz dönemin ayırt edici yönünü ortaya çıkarmak lazım. Yangınlar sadece pikniğe gidenler ateş söndürmedi diye olmuyor, bu da var elbette ancak durum bununla kalmıyor. Cudi’de Dersim’de ormanlar güvenlik gerekçesiyle yakılıoyr. Halbuki orman yakmak anayasal bir suçtur. İzmir’de Ege’de Karadeniz’de de ormanlar rant için yakılıyor” dedi.

‘SARAY SİYASETİNE HAYIR DEMEYENLERLE HDP’NİN YANYANA OLMA İMKANI YOK’

Çepni, İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu’nun "HDP 'Biz ne yapıyoruz ki insanlar bizimle görüşmekten imtina ediyor' diye düşünmeli" sözlerine ise, “Tabi ki tepki gösterdik göstermeye de devam edeceğiz. AKP’nin yaklaşımı nasılsa onlarınki de o. AKP’nin sarayın siyasetine hayır demeyenlerle HDP’nin zaten yan yana olma imkanı yok. Savaş siyasetine hayır demeyen sorgulamayanlarla zaten konuşacak çok bir şey olmaz. HDP bugün insan haklarını, doğa haklarını savunan partidir. Bunları savunan partiyle bunlara düşman olanlar arasında elbette bir gerilim olacaktır. AKP budur. Dün ‘Benim kardeşlerim’ dediği Kürtlere, 6 milyon oy almış bir partiye ‘Vatan haini’ demiyor mu? Bu siyasetle HDP elbette sorunludur. Eğer İYİ Parti bizimle arasında hiçbir sorun yoktur dese ben kendimden şüphe ederim. Bu siyasi akıl sözümona AKP ile mücadele ediyor fakat Sarayla Kürt düşmanlığı yarıştırarak mücadele olmaz” diye konuştu.

‘ANCAK BİR AKP’LİNİN AKLINA GELEBİLİRDİ’

Sakarya’da yaşanan ırkçı saldırılara da değinen Çepni, “Bunlar yeni başlamadı. Askerde de bu tip saldırılar ve ölümler fazla. AKP ve MHP’nin beka diye tabir ettiği şey ırkçılıktan bahsediyor. Irkçılık ve milliyetçilik olmasa AKP’nin siyaseti olmaz. AKP ne ile uğraşıyor? Pandemi gerçeklerini örtmekle uğraşıyor. İnsanlar kendilerini yakıyor sefaletten. AKP bununla ırkçılığa sarılarak baş ediyor. Suriyelileri öldürmek, dövmek bu ülkede suç değil, cezası yok. Irkçılık hastalık olarak tanımlanıyor ya aslında hastalık değil bir yönetim biçimi. AKP’li MHP’li olmayanlar ölümle karşı karşıyalar” ifadelerini kullandı.

Çepni, Güzelbahçe’deki Go - Kart tarışmaları ile ilgili ise şu sözleri söyledi, “Go Kart alanı bir tarım alanı, o arazide go kart yapmak ancak bir AKP’linin aklına gelebilirdi. Orası muhteşem bir alan mümkün olduğu kadar devlet korumalıydı. Go Kart gibi projeler bitmeyen projelerdir, bugün Go kart yaparsınız yarın otel. Umuyorum ki tamamen vazgeçilmiştir. İşimizi gücümüzü tamamen bıraksak bile bunları durdurmaya yetişemeyebiliriz öylesine bir talan var”

Editör: Haber Merkezi