Cengiz Aldemir/ANKARA- Ek bütçe görüşmeleri sırasında konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, iktidarı sert bir dille eleştirerek, "Bugün, burada, esasen, sarayın ve AKP hükûmetinin ekonomi politikalarının başarısızlığını ve ülkeyi nasıl batırdıklarını konuşuyoruz. İktidarın yanlış para politikasıyla tetiklediği Türk Lirası'nın değer kaybı ve bu durumun sonucunda ortaya çıkan yüksek enflasyon, yoksulluk ve açlık sorunu hızla büyümeye devam etmektedir" dedi.

SARAY'IN HARCAMALARI KATLANMIŞ DURUMDA

Ülke ekonomisinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini, saray yönetiminin kendi refahı için bütçesini artırmaya devam ettiğini söyleyen CHP'li Beko, "Saray'ın harcamaları katlanmış durumda. Yurttaşlar olarak saraydaki lüks yaşama bütçe yetiştiremiyoruz. 1.150 odalı sarayın günlük harcaması 10 milyon lirayı geçmiştir. Yeni saray inşaatları, uçaklar, Varlık Fonu, borçlanıp 5'li çeteye verilen paralar, geçilmeyen köprülere verdikleri bedel, S-400'leri kullanmadıkları hâlde Ruslara verdikleri paralar, milyon dolarları aşmış durumdadır. Yetmiyor, kamuda lüks araç saltanı sürüyor. Daha bu yılın başında saraya toplam 104 milyon liraya 3 adet lüks siparişi verilmiştir. Yurttaşlarımız ucuz ekmek büfelerinin önünde kuyruklarda beklerken sarayın ve Erdoğan'ın araç konvoylarının sonu maalesef gelmemektedir" sözleriyle tepki gösterdi.

İCRA DOSYA SAYISI 23 MİLYON 778 BİNE ÇIKTI 

Meksika Devlet Başkanı'nın var olan tek başkanlık uçağını, "Ülkede bu kadar yoksulluk varken binmeye utanırım." diyerek 120 milyon dolara satarak, parasını hazineye devrettiğini anımsatan Beko, Türkiye'de ise saray ve çevresinin harcamalarını sürdürerek ek bütçe talep ettiği kıyaslamasında bulundu. Borç batağındaki vatandaşların borçlanmaya devam ettiğini ve icra dosyalarında ki artışa dikkat çeken Beko, "Son bir yılda ülkemizde icra dairelerinde bulunan dosya sayısı 1 milyon 485 bini adet artarak 24 Haziran itibarıyla 23 milyon 778 bine çıkmıştır. Gelirleri ve tasarrufları enflasyonun karşısında eriyen vatandaşlar gelirlerinin yetmediği zorunlu harcama ve borç ödemelerini yapabilmek için hızla borçlanıyorlar. Son altı haftada vatandaşların borçlarında maalesef 91 milyarlık artış olmuştur" bilgisini aktardı.

TÜGVA VE TARİKATLARA PARA AKTARILIYOR 

İktidara, yandaş şirketlerin 2019-2021 yılları arasında ödemesi gereken 1 milyar 195 milyon euroluk kira bedelini 2043 yılına kadar ertelemesinin gerekçesini soran Beko, "Neden Rıza Sarraf'ın 1 milyon 654 bin liralık Sosyal Güvenlik Kurumu borcunu bir türlü tahsil edemiyorsunuz. Neden yandaşlarınıza, TÜRGEV'e, TÜGVA'ya, Ensar Vakfına, tarikatlara para aktarmaktan vazgeçmiyorsunuz? Erdoğan hem sarayda bizlerin vergileriyle örtülü ödenekle lüks içinde yaşayıp hem de ek bütçe yaptırıyorsa asgari ücretli ne yapacak; emekli, EYT'li ne yapacak; işçi, memur, küçük esnaf, seyyar satıcılar, günübirlik çalışanlar ne yapacak; onların bütçesi ne olacak?" diye sordu.

EK BÜTÇE EMEKÇİYE, EMEKLİYE VERİLSİN

Açlık sınırının 6.779 liraya, yoksulluk sınırının ise 20 bin lirayı geçtiğine dikkat çeken CHP'li Beko, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Bugün burada ek bütçe çıkacaksa asgari ücretle çalışan işçilere hak ettikleri maaş verilsin, açlık sınırı altında yaşayan milyonlarca emekliye ek bütçe yapılsın. Dullara, yetimlere makarna, kömür değil onurlu bir yaşam için maaş verilsin, emeklilikte yaşa takılanlara hak ettikleri maaş verilsin. 

273 milyar çiftçinin alacakları var, çiftçiye olan borçlar ödensin. Her gün saatlerce yeraltında, karanlıkta, canları pahasına çalışan maden işçilerine ek bütçe yapılacaksa yapılsın. Doktorlara, sağlık çalışanlarına, memurlara, aylardır oyaladığınız 3600 ek gösterge için bekleyen çalışanlara verilsin, iktidarınız boyunca her yıl katlanarak artan işsiz yurttaşlara verilsin. Ülkede büyük bir konut krizi var. Kirasını ödeyemeyen yurttaşlara verilsin. Bu bütçe saraya ve yandaşlara değil emekçiye, emekliye verilsin. Emekçilere verin ki sarayın değil halkın bütçesi, halkın ekmeği büyüsün."

Editör: Haber Merkezi