Balbay AKP iktidarlarının ülkemizde uyguladıkları tarım ve hayvancılık politikalarının daima üreticiyi mağdur ettiğini, hayvancılıkta yaşanan sorununda bu politikaların bir yansıması olduğunu ifade ederek, hayvanlarda görülen şap ve çiçek hastalığının ne zaman biteceğini sordu.

Balbay son günlerde seçim bölgesi İzmir’de de kendisini gösteren şap ve çiçek hastalığına ilişkin yaşananları şöyle anlattı:

“İzmir’in Ödemiş ilçesi ve çevresi başta olmak üzere Aydın’da da büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şap ve çiçek hastalığı salgını yaşanıyor.  Bir süredir kamuoyu ile paylaşılmayan bu gerçek artık gizlenemez oldu.  Geçen hafta bölgede toplu itlaflar yapıldı.  Ne yazık ki bu haftada devam etmesi bekleniyor. Üreticilerimizin büyük kaygı ve endişe duyduğu ve zarara uğradığı bu hastalıklara karşı Bakanlık maalesef gerekli tedbir ve çalışmayı yapmıyor” dedi.

Balbay şap ve çiçek hastalığı arasındaki önemli bir farka dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şap ve özellikle çiçek hastalığına ilişkin Bakanlığın dikkatini çekmek istiyorum.  Şap hastalığı hayvandan hayvana bulaşan bir hastalık.  Ancak çiçek öyle değil.  Çiçek hastalığına yakalanan bir hayvanın eti insanlar tarafından tüketildiği takdirde insana da bulaşan bir hastalıktır.  Bu bakımdan çiçek hastalığına yakalanmış hayvanların mutlaka tespit edilmesi ve gereğinin yapılması elzemdir.”

Bu hastalıkların Batı ülkelerinde tarihe gömüldüğünü vurgulayan Balbay, “bizim ülkemizde maalesef hala bu hastalıklar yaşanmakta.  Neden? Çünkü batı bu hastalıkların başlıca mücadele yöntemi olan aşılamayı düzenli olarak yapıyor, biz de ise aşı sistemi var ama gerek bakanlığın özensizliği, gerek üreticilerimizin yeterli bilince sahip olmamaları, gerekse sınır kontrolünün zorluğu bu sonucu doğruyor” diye konuştu.

Balbay TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde bakanlığın hastalıklara yönelik kimi çalışmalarını sıkça tekrar etmesine rağmen ülkemizde neden şap ve çiçek hastalığının hala önlenemediğini, hastalıkların yayılmasından duyulan korku ve kaygının giderilmesi için neden Kamu Spotu aracılığıyla bilgilendirme yapılmadığını sorduğu önergesinde Bakan Faruk Çelik’ten şu sorularına yanıt istedi.

1- Çeşitli illerimizde baş gösteren bu hastalıklara ilişkin Bakanlık tarafından her türlü çalışmanın yapıldığı, tedbirin alındığı ifade edilmesine rağmen hastalıklar neden önlenememektedir?

2- Ülkemiz genelinde uygulanan aşılama programında bir eksiklik mi söz konusudur?

3- Üreticilerin, gebe hayvanların doğuma yakın zamanda aşılama yapılmadığına dair iddiaları doğru mudur?

4- Özellikle İzmir-Ödemiş ve çevresinde baş gösteren çiçek hastalığına karşı il/ilçe müdürlüklerince bir inceleme/araştırma yapılmış mıdır?  Sonuçları nedir?

5- Hastalıklı hayvanların kesilerek tüketime sunulmaması için bakanlık birimlerince bir denetim/takip söz konusu mudur? Neler yapılmaktadır?

6- Vatandaşlar tarafından çiçek, şap gibi hastalığa yakalanmış hayvanların tüketilmemesi gerektiğini Bakanlıkça bir Kamu Spotu aracılığıyla neden kamuoyu ile paylaşmıyorsunuz? 

Editör: Haber Merkezi