Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis adına kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay, 575 yargılamaya esas dosya için kamu zararı tespit etti. Sayıştay, 410 milyon 706 bin 87 TL, 2 milyon 177 bin 745 dolar ve 16 milyon 918 bin 141 Euro için tazmin kararı verdi.  Konuyla ilgili İz Gazete’ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sayıştay’ın 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nda, yargılama faaliyetleri hakkında da bilgi verildiğini, 2021 yılında yargılama dairelerine 575 yargılamaya esas rapor ve ek rapor ulaştığına dikkat çekti. Bunların 231’inin önceki yıllardan devreden, 344’ü ise 2021 yılında gelen raporlar olduğunu, bu raporlardan 413’ünün yargılaması tamamlanarak ilam düzenlendiğini belirtti.

DEVLETLER HUKUKSAL DÜZENLE KURULUR

Devletlerin hukuksal bir düzene dayanarak kurulduğunun altını çizen Beko, hukuksal düzen içerisinde toplumun bütün bireylerinin toplumsal kaynaklar üzerinde hak ve yetkilere sahip olduğunu, kimlerin neyi ne kadar alacağını ya da ne kadarını kontrol edeceğinin belirlediğini anımsattı.

SAYIŞTAY TESPİTLERİ

Sayıştay denetçilerinin, üç zincir marketin Et ve Süt Kurumu'ndan (ESK) aldığı et miktarından çok daha az eti tüketiciye sattığının tespit ettiklerini anımsatan, Beko, satılmayan etlerin toplam miktarının, 5 milyon 365 bin kilogram olduğunun belirlendiğini söyledi. İdarenin, zincir marketlerin et satışı eksikliğini kapatması amacıyla ucuza et sattığının da öğrenildiğini kaydeden CHP'li Beko, Sayıştay denetçilerinin kuruma doğrudan böyle bir görev verilmediğinin altını çizerek mevzuat aykırılına dikkati çekti.

SAYIŞTAY'IN TESPİT ETTİĞİ KAMU ZARARLARI

Sayıştay'ın yargılanan raporlarında yer alan rakamları aktaran CHP'li Beko, "Kamu zararı olarak ileri sürülen tutarlardan, 410 milyon 706 bin 87 TL ile 2 milyon 177 bin 745 dolar ve 16 milyon 918 bin 141 Avro kamu zararı için tazmin kararı, 750 milyon 805 bin 84 TL ve 614 bin 683 euro için hesap ve işlemlerin yasal düzenlemelere uygunluğuna karar verilmiş olup 134 milyon 784 bin 36 TL ile 190 bin dolar ve 84 bin 840 euro ise sorgu üzerine yargılama öncesinde tahsil edilmiştir." dedi.

SAYIŞTAY RAPORLARI AKP'NİN GERÇEK YÜZÜ

Sayıştay raporlarının ortaya koyduğu tablonun, iktidarın görünmeyen yüzü olduğunu vurgulayan CHP'li Beko, rant aktarımından kadrolaşmaya, menfaat ilişkilerinden boşa giden milyonlarca liraya kadar hepsinin Sayıştay raporlarına yansıdığını vurguladı. PTT, BOTAŞ, TCDD, TOKİ, Türk Şeker ile Et ve Süt Kurumu gibi tüm kurumların borç içinde yüzdüğünü söyleyen Beko, Sayıştay denetçilerinin; Hazine ve Maliye, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetim raporlarında tespit ettikleri usulsüzlükler, yolsuzluklar, ihalelerde dönen dolaplarla ilgili, 2020 yılı içinde görev yapan Bakanlar ve Bakan Yardımcıları hakkında görevi kötüye kullanmak, ihaleye fesat karıştırmak, zimmet, denetim görevinin ihmali suçlarıyla ilgili suç duyurularını anımsattı.

RAPORLAR BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Sayıştay raporlarında tespit edilen yolsuzlukların buzdağının görünen yüzü olduğunu ve CHP iktidarında AKP'nin gerçek yüzlerini ortaya çıkaracaklarını söyleyen CHP'li Beko, "Sayıştay üzerinde büyük bir baskı var. Sayıştay’ın daha geçen yıl denetimden sorumlu başkan yardımcısı görevden alındı ve pek çok Sayıştay üyesi AKP’ye yakın kişiler. Bu nedenle bazı yolsuzlukların sadece küçük bir kısmını görüyoruz. Bütçede büyük bir keyfiyet, yolsuzluk ve büyük bir talan var. Bugün Türkiye AKP eliyle soyuluyor. Bütün bunları elbirliğiyle sandıkta durdurmamız gerekiyor. Bunun için bütçenin temel mantığını, denetlenememesini, dengelenip eleştirilememesini, kaynakların nereye gittiği konusunu çözemediğimiz sürece esas soygunu önleyemeyiz." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi