İZ GAZETE - Karaburun Yaylaköy'ün afet bölgesi ilan edilmesi ve RES'lerin önünün mahkeme kararlarına rağmen durdurulmamasına bir tepki de HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'den geldi. Çepni, Meclis'te söz alarak Yaylaköy halkının yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. 

YAYLAKÖYLÜLERİN TALEPLERİ MECLİS'TE

Karabunluların taleplerini Meclis'te duyuran Çepni konuyla ilgili olarak şöyle konuştu; "İzmir Karaburun halkının yaşam alanları sayıları sürekli artan rüzgar enerji santralleri (RES) ile talan ediliyor. Evlerin 50-100 metre yakınlarına RES kuruluyor. Hayvan otlatma ve yaşam alanları olumsuz etkileniyor. Mart ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (KHK) ile Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti. Buna rağmen lisansı Danıştay tarafından iptal edilen Lodos Elektrik A.Ş. inşaat çalışmalarına devam ediyor. Yine Cumhurbaşkanlığı bölgeyi insansızlaştırmak için, 1952 yılında hazırlanan Jeolojik Durum Raporu'na dayanarak bölge, afet bölgesi ilan edilmiş durumda. Karaburun halkı ve ekoloji örgütleri bu enerji şirketlerinin lehine projelerden vazgeçilmesini talep ediyor. Bakanlık bu talepleri dikkate almalı rant için değil halk için politikalar uygulamalıdır. "

NE OLMUŞTU?

14 Mart 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Karaburun ve Ildırı Körfezi'nin bazı bölgeleri Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. 450 yıllık Yaylaköy’ün afet bölgesi ilan edilmesi, yaratılan ekolojik tahribat, RES'lerin olumsuz etkileri Karaburunlular ve çevre aktivistleri tarafından, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde 21.05.2019 tarihinde protesto edildi.


 

Editör: Haber Merkezi