CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, ülke gündemini değerlendirdi. Korona virüsünün sinsice ve hızla yayılmasından dolayı herkesin alınan tedbirlere uyması konusunda duyarlı olmaya çağıran Purçu, büyük bir dalganın geleceği uyarısında bulunarak, yetkilileri alınan önlemler konusunda yetersiz kalmakla eleştirdi.

AKP YOKSULLUK YAŞATIYOR

İktidarı çiftçiyi, üreticiyi, esnafı destekleyici projeler üretmemekle eleştiren Purçu, Türkiye’nin çok zengin bir üretim kapasitesine sahip olduğunu hatırlattı. AKP iktidarının bu avantajı değerlendiremediği ve kötü yönetimi sonucu halkın yoksullaştığını vurgulayan Purçu, “Ekonomik buhran bizde, işsizlik, ithalat, tüketim, terör, yoksulluk bizde. Neden bizde? Niye yönetemiyorsun kardeşim? Sorun üretememekte. Önce üreteceksin, üreticiyi destekleyeceksin. Üretimi her sektörde ortaya koyacaksın. Üreticiyi desteklemezsen, çiftçiyi, esnafı, girişimciyi yalnız bırakıp ithalatı desteklersen, hem borçlanırsın hem insanları yoksullaştırırsın, işsizliği ve gelir adaletsizliğini artırırsın. Şu anda yaşadığımız durum bu. AKP varsa yoksulluk var” eleştirisinde bulundu.

KÖTÜ BİR DIŞ POLİTİKA

Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünün aynı zamanda Türkiye’nin dış politikasının özeti olduğunu kaydeden CHP’li Purçu, AKP iktidarının bunların tam tersi politikalar sürdürdüğünü ve Atatürk’ün Orta Doğu bataklığını girilmemesi uyarılarını görmezden geldiğini söyledi. Ortadoğu coğrafyasında binlerce şehit verildiğini ve şehit haberlerinin gelmeye devam ettiğini kaydeden Purçu, “Bunlar iktidara gelirken anaların göz yaşını dindireceğiz dediler, her gün şehit analarının göz yaşları akıyor. O bataklığa girdiler ve şimdi de çıkamıyorlar. Türkiye bu yanlış dış politikalar yüzünden dünyada yalnız bırakıldı. Bilime mantığa ve cumhuriyetin geçmişteki sağlam dış politik çizgisinden uzak bir anlayış var ne yazık ki” eleştirisinde bulundu.

1YILDA 6 MİLYON İŞSİZ

Ağustos ayı işsizlik oranının 1 milyon 100 bin olduğuna dikkat çeken Purçu, Bakan Berat Albayrak’ın geçen yıl ,2,5 milyon insana istihdam sağlayacağım” sözlerini hatırlatarak, “Sadece o söylemden sonra şu an 3,5 milyon insan işsiz kaldı. 2,5 milyon daha koy 6 milyon. Bir yıl içinde 6 milyon insan işsiz ve mağdur durumda. Esnafın %20’si pandemi döneminden kepenk kapattı. Durum daha da kötüye doğru gidiyor. İnşallah bu günleri bize aratacak bir dönem yaşamayız. İktidar ülkenin kötüye gidişine dur diyecek bir şey yapmıyor ve sadece seyrediyor” sözleriyle tepki gösterdi.

ROMAN MAHALLELERİ YOKSUL ÜRETİYOR

Romanların sosyo-ekonomik sorunları konusunda yıllardır çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Purçu, Romanların görünmeyen bir topluluk olduğunu kaydetti. Romanların İzmir’de çok eski tarihlere uzanan bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Purçu, Romanların Atatürk milliyetçisi olduklarını kaydederek şöyle konuştu: “ Romanların en büyük problemi eğitimdir. Bin öğrenciden sadece 4 tanesi üniversiteye gidiyor. Bizde üniversite, lise mezunu yok. İlkokula gidenlerin çoğu da okulu yarıda bırakıyor. Roman mahallelerinde bir fabrika var o da yoksulluk fabrikasıdır. Biz yoksul üretiyoruz. Eğitimli insan yetiştiremiyoruz. Eski mesleklerimiz de bittiği için ekonomik sıkıntıları çok ciddi yaşayan kesimiz. Bu konuda boş durmuyorum bir çok yerde eğitim merkezleri ve mahalle evleri açıyoruz, mesleki becerileri geliştirecek çalışmalar yapıyoruz. Romanlar ayrıca barınma sorunları yaşıyorlar. Türkiye’de kentsel dönüşüm en çok Romanları vurdu. Romanlar İçin kentsel dönüşüm kentsel felakete dönüştü. Konut sorunu yüzünden bir çok Roman kökenli vatandaşlar çadırlarda yaşamak zorunda bırakıldı. 2020 yılı itibariyle İzmir’in 102 mahallesinde kentsel dönüşüm ve imar revizyonu çalışmaları başladı. 102 mahallenin çoğunda Roman kökenli ve diğer dezavantajlı vatandaşlarımız ağırlıklı olarak yaşamakta. Uygun planlamalar yapılmazsa kentsel dönüşümlerin sonucunda İzmir’de en az 100 bin çadıra ihtiyacımız olacak ve binlerce dezavantajlı fakir yoksul ve çaresiz kişi konutsuz kalacaktır. Çözüm ise, kentsel dönüşümü yaparken hak sahibi olmayanlara da uygun sosyal projeler yapılarak çözüm üretilmelidir.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi