CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Dünyada yaşanan korona virüs salgınının insanların bireysel ve sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilediği gibi çalışma hayatına da darbe vurduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, bu süreçten en çok etkilenen ve gelecek kaygısı yaşayanların başında, klarnetçisinden solistine kadar ülkenin değerleri olan müzisyenlerin geldiğini söyledi.

KAYIT DIŞI TEK MESLEK

Alınan tedbirler kapsamında; başta müzikli mekânlar olmak üzere, otel, düğün salonları, eğlence merkezleri gibi müzik yapılan mekanların kapatıldığını belirten Purçu, bu mekânlarda günlük ve kayıt dışı çalışan tüm emekçilerin jşsiz kaldığını vurguladı. CHP’li Purçu, “Ülkemizde sayıları bir hayli fazla olmasına rağmen; ne yazık ki resmiyette iş kolu olarak kabul görmeyen mesleklerin başında müzisyenlik gelmektedir. Birçok mesleğin meslek odası ve odaya kayıtlı sayıları bulunurken ülkemizde kayıt altında olmayan tek meslek müzisyenlik grubudur. Ülke genelinde Üniversitelerin müzik bölümlerinden mezun olan ve alaylı müzisyenlerin yanı sıra ekmeğini müzisyenlikten kazanan sanat insanları hem maddi hem de manevi yönden zor günler yaşamaktadırlar” dedi.

'SANATÇIYI KORUYACAK KANUN YOK'

Hayatın vazgeçilmez bir parçası olan müzik ve bu mesleği icra edenlere yönelik koruyucu bir kanun bulunmadığını belirten Purçu, sanat emekçilerinin sosyal güvencesiz ve insani çalışma sürelerinin çok üstünde çalışmaya mecbur kaldıklarını dile getirdi. Konuyu meclis gündemine taşıyan Purçu, “Kültür ve sanatı içinde barındıran müziğin her kolunun ayrı bir meslek olduğuna yönelik Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmıştır?” sorusunu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yöneltti.

Purçu şu sorularına da yanıt istedi:
Yaşanan salgın nedeniyle, ülke tanıtımından festivallere kadar tüm kültürel etkinlikler bir süre yapılamayacağından dölayı etkinliklere katkı saylayan müzisyenlere yönelik Bakanlığınız hangi tedbirleri almıştır?
Turizm'e katkı sağlayan mesleklerin başında müziğin geldiği bir gerçektir- Yaşanan salgın nedeniyle önümüzdeki yaz mevsiminde turizmde durağan bir dönem yaşanacağından, müzisyenlere yönelik Bakanlığınız tarafından ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
Ülkemizde müzisyenlik yapan ve müziğin her kademesindeki emekçileri kayıt altına almayı düşünüyor musunuz?
Sanat icra eden ve sanatın her kolunda hizmet veren müzisyenleri özel bir statü ile güvence altına almayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi