CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA-  Dünyada Romanlar Günü olarak kabul edilen 8 Nisan’ın Türkiye’nin de kabul etmesi için kanun teklifi veren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmasında Roman yurttaşların yaşadığı sorunları dile getirdi.

KAYNANALAR GÜNÜ VAR ROMANLARIN YOK

Dünya Romanlar gününe iki gün kaldığını 8 Nisan’ın Romanlar günü olmasıyla ilgili defalarca kanun teklifi vermesine rağmen kabul edilmediğini anımsatan Purçu, AKP iktidarının 6 yıllık milletvekilliği süresinde Romanlarla ilgili hiçbir şey yapmadığını belirterek, “1 tane AK Parti Milletvekili gelip şurada bir konuşmada Romanların sorunlarıyla ilgili, hiçbir şey konuşmadı. Yazıklar olsun. Türkiye'de 5 milyon Roman var. Cumhuriyet Halk Partisinin Milletvekili olarak her zaman geldik, konuştuk şurada. Romanlar ne yer ne içer diye bir kere sormadılar. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nü tüm dünya kutluyor, Hindistan'dan Amerika'ya kadar tüm Avrupa. Her sene kanun teklifi veriyorum, bir defaya mahsus kabul etmediniz ya. Kaynanalar Günü bile var ya, kabul ettiniz, Kaynanalar Gününü” diyerek tepki gösterdi.

YOKSUL ROMANLAR ARTIK AÇ

AKP iktidarının yoksul olan Romanları açlığa mahkûm etmekle eleştiren Purçu, yemek pişmeyen Roman mahallelerine yemeği CHP’li belediyelerin götürdüğünü belirterek, “Evde ekmek yok, yemek yok; 5 milyon romanı açlığa sevk ettiniz. Pandemi döneminde müzisyenler müzik aletlerini sattı.  Kültürü öldürdünüz ya. Senede bir kere şu günü kabul edin de, bir kere aklınıza gelsin bu insanlar. Bizim mahallelerimize hükûmet girmiyor, devlet hiç bakmıyor, Romanların yüzde 97'si işsiz, haberiniz var mı, kayıt dışı. Romanların yüzde 2'si lise mezunu, binde 4 genç üniversite kapılarına zor gidiyor, haberiniz var mı? Haberiniz yok tabii, tuzunuz kuru. Bakın, siz ne yapıyorsunuz, biliyor musunuz? Bakın, burada bir liste var, vergi borcu sıfırlanan şirketler var, milyon milyon” ifadelerini kullandı.

HİÇ Mİ DEĞERİMİZ YOK?

Yandaş şirketlerin vergi borçları silinirken, strateji belgesinde Romanlara bir kuruş para ayrılmadığını eleştiren Purçu, Roman gününün de çok görüldüğünü belirterek, “Biz, bu ülkenin asli ve birinci sınıf vatandaşıyız ama bakmıyorsunuz ya. Bu ülkede bu kadar değerimiz yok mu? Artık sizden fayda görmüyoruz, millet gerçeği gördü; ilk seçimde ne olacak göreceksiniz, ilk seçimde ne olacak göreceksiniz! Bizler, insana insan olduğu için değer veriyoruz Cumhuriyet Halk Partisi olarak. İktidar olalım görün bakalım, sokakta aç insan kalacak mı? Sizi bu vicdanınızla baş başa bırakıyoruz” sözleriyle eleştirdi.

İNSANLIĞI CHP İKTİDARINDA GÖRECEKSİNİZ

Edremit Roman mahallesi yanında yapılan TOKİ evleriyle ilgili 350 kişilik liste vermelerine rağmen bir tane Roman vatandaşa ev verilmeyişine dikkat çeken CHP’li Purçu, “TOKİ'yi kime verdiniz ya? Sancaktepe, Nişantepe'ye bir bakın bakayım; on beş yıldan beri elektrik, su yok ya. İstanbul'un merkezi ya. Sancaktepe Belediyesi Roman mahallesine gelip çöpleri bile toplamıyor ya. Yazıklar olsun! Sizin insana verdiğiniz değer bu kadar ama Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olmak üzere, az kaldı. O zaman göstereceğiz size insanlığı” diye konuştu.

Purçu’nun 8 Nisan Romanlar Günü kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla bir kez daha reddedildi.

Editör: Haber Merkezi