CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - 2020 Yılı bütçesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman vatandaşların zor yaşam koşullarını dile getirdi. İktidarı Romanlara verdikleri sözleri yerine getirmemekle eleştiren Purçu, “Herkesin İnsan Hakları Günü kutlu olsun, Romanlar hariç. Çünkü bizim haklarımız yok; yaşama hakkımız yok, barınma hakkımız yok, eğitim hakkımız yok; insanca, onurlu yaşama hakkımız yok. Roman Strateji Eylem Planı yaptınız, masada kaldı. Hükûmetin bu planlarına, projelerine yazıklar olsun. Romanlara borcunuz var, yapacaksınız. Onlar da vatandaşımız” diye seslendi.

VATANDAŞIN ÇADIRDA YAŞAMASI İTİBAR MI?

Romanların yüzde 39'unun evinde çamaşır makinesi, televizyon ve elektriğinin olmadığı 1700’lü yıllardaki gibi yaşadıklarını söyleyen Purçu, Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "İtibardan tasarruf olmaz." sözlerini hatırlattı. Purçu, “Bu, itibar değil de nedir? Vatandaş çadırda kalıyor, bu itibar mı Allah aşkına? Bu, Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışıyor mu? Bütçeyi hazırlarken baktınız mı bu insanlara? Yazıklar olsun! 6 milyon Roman vatandaşı var, yarısı böyle arkadaşlar. Hikâyeden eylem planı, strateji planı. Ne yaptınız biliyor musunuz? Strateji planını hiç sahaya inip uygulamadınız, bakın burada kağıtta kaldı” hatırlatmasında bulundu.

BÜTÇEDE FAKİR YOK ZENGİN VAR

Bu bütçede Romanlar, fakirler, garibanlar, işçiler, emekliler ve memurların olmadığını belirten Özcan Purçu, “Vergisini ödemeyen o zenginlerin parasını, vergisini siliyorsunuz ya işte bütçede bunlar var. Bütçede alım garantisi verdiğiniz o şirketler var, o inşaat firmaları var. Bu insanlara da bir yaşam garantisi veremez misiniz, yok mu bir konut yapacak paranız? İnanın, vicdanınızdan hiçbir nokta kadar bir şey göremedik. Özcan Purçu ilk defa, Atatürk'ün partisinden cumhuriyet tarihinde Türkiye'de milletvekili oldu. Siz de bir milletvekili yaptınız, hiçbir yetki vermediniz adama ya, adam çalışmıyor ki, adam hiçbir şey yapmıyor, buraya gelip bir tane konuşma bile yapamadı. Bakın, bütçede, benim partim ilk bütçe günü bana konuşma sırası verdi. Oradaki milletvekiline konuşma sırası bile vermiyorsunuz ya. Yazıklar olsun” diyerek tepki gösterdi.

İKTİDARIN ROMAN ANLAYIŞI

Romanların ülkesine vatanına sadık olduğunu ve binlerce yıl bu ülke topraklarında yaşadıklarını hatırlatan Purçu, iktidarı,“İki yıl önce Romanlardan 30 üniversite mezununu geçici işe aldılar, onları da iki yıl sonra çıkardınız. Geçen gün telefon etmişsiniz Bakanlıktan "Temizlikçi olarak Romanların üniversite mezunlarını alalım." demişsiniz. Üniversite mezunu Romanları sadece temizliğe mi layık görüyorsunuz? Sizin anlayışınız bu işte, sizin anlayışınız bu” sözleriyle eleştirdi.

SARAYIN BİR AYLIĞINI ROMANLARA AYIRIN

Hükümetin iki üniversitede Roman Dili ve Kültürü Araştırma ve Uygulama Enstitüsü açtığını ancak bir tane araştırma bile yapılmadığını ifade eden Purçu, tepkisini şu sözlerle sürdürdü: EYT'li arkadaşlar bekliyor, yok; Romanlar bekliyor, yok; işçi bekliyor, yok. O bütçeyi ne yapıyorsunuz çok merak ediyorum. Bakın, sarayın günlük 5 milyar lira masrafı var. Bir aylığını şu Romanlara ayırın, 150 milyar yapıyor. Biz konut yapalım bari, çadırda yaşamasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak hepinizin çocukları var. Bu kış şartlarında dışarıya bile çıkamıyoruz, ayağımızı dışarıya atamıyoruz ama o Romanlar eksi 6-7 derece soğuklarda naylon sera çadırlarda yaşıyor. Vicdanınız el veriyor mu Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşını çadırlarda tutmaya, yaşatmaya vicdanınız el veriyor mu? “

Editör: Haber Merkezi