Korona salgını sürecinde Roman yurttaşların yaşadığı yerlerle ilgili alınan tedbirleri meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Bilindiği gibi dünyada ve Türkiye’de yaşanan Coronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle ülkemizde bazı tedbirler alınmıştır. Alınan bu tedbirler yoksul için çözüm olmamıştır. Yoksul ’un daha da yoksullaştığı bir süreç yaşamaktayız” dedi.
 

Hiçbir sağlık güvencesi olmayan, yoksullukla mücadele eden dezavantajlı grupların başında Roman vatandaşların geldiğini vurgulayan CHP’li Purçu, yoğun olarak yaşadığı illerde yaşam alanlarının sağlıksız koşullarda olduğunu hatırlattı. Yoksulluk, sağlıksız yaşam alanları ve yetersiz kaynaklar nedeniyle salgın karşısında tedbir alacak olanaklara sahip olamayan Roman vatandaşlar için “Evde Hayat Var” değil, “Evde Açlık Var” olarak tanımlamaktadır” açıklamasında bulundu.

Purçu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şu sorularına yanıt istedi: Çadır, baraka ve derme çatma yapılarda yaşayan Roman vatandaşların, sağlıksız yaşam koşulları göz önüne alındığında, Romanların yaşadığı yerlerde Covid-19 salgınına yönelik ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?

Romanların büyük bir bölümü kâğıt ve çöplerden geri dönüşüm atıkları toplayarak geçimlerini günlük sağlamaktadırlar. Tarama yapılmadığı ve kimin hasta olduğu bilinmediğinden, bu durum virüs ’ün yayılmasını kaçınılmaz kılacaktır, bu konuya yönelik alacağınız tedbirler var mıdır?

Bakanlığınız tarafından Romanların yoğun yaşadığı illerde ve mahallelerde bilinçlendirme çalışmaları yapmayı düşünüyor musunuz?

Bir çok Roman vatandaşımız Teknolojik imkanlara sahip değildir. Covid-19 salgını önlemleri çerçevesinde Roman mahallelerine maske, dezenfektan ve eldivenlerin bakanlığınız tarafından dağıtılmasını planlıyor musunuz?

Roman mahallelerinde risk grubunda olan kronik hastalar ve engelliler için Bakanlığınızın kontrol amaçlı çalışma yapmayı planlıyor mu?

Romanların yoğun olarak yaşadığı illerde ve mahallelerde Covit-19 test taraması yapmayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi