Cengiz Aldemir/ANKARA - Ayrımcılık ve nefret suçlarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe arttığını belirten CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, ayrımcılığın sağlık, eğitim ve barınma gibi birçok alanı kesişimsel olarak etkilediğini kaydetti.

Konuyu meclis gündemine taşıyan Purçu, Türkiye’de Romanların, etnik kökenleri ve kültürel kimliklerinden dolayı nefret söylemine ve ayrımcılığa en çok maruz kalan gruplardan biri olduğunu belirterek, “Romanların sosyal yaşam, eğitim, çalışma hayatı, sağlık haklarına erişim gibi bir çok alanda yaşadıkları sorunların temelinde; romanlara yönelik ayrımcılık, sosyal dışlanma ve nefret söylemleri bulunmaktadır. Anayasa’nın eşitlik ilkesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi de ayrımcılığın tamamen karşısındadır. Her ne kadar yasal düzenlemeler olsa da ayrımcılık ve nefret söylemi ile etkili mücadele sağlanamamaktadır. Bunun en önemli nedeni, nefret söylemlerine ve ayrımcı davranışlara karşı cezasızlığın olmasıdır. Cezasızlık, yaşanan bir hak ihlalinin soruşturulmasının, faillerinin bulunmasının, yargılanmasının ve cezalandırılmasının, suçtan mağdur olanların tazmin edilmesinin söz konusu olmamasıdır” eleştirisinde bulundu.

NEFRET SÖYLEMİNE MARUZ KALIYORLAR

Bursa İznik, Selendi gibi yerlerde Romanlara karşı işlenmiş bazı nefret suçlarının derin izler bıraktığını anımsatan Purçu, nefret suçlarının temelinde nefret söylemleri ve ayrımcılığın bulunduğunu, geliştirilecek etkili politikalar ve yasal düzenlemeler ile ayrımcılık ve nefret suçlarında cezasızlık ile mücadelenin mümkün olabilmesi için konunun araştırılmasını istedi.

ROMAN AÇILIMI HAYATA GEÇİRİLEMEDİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının nefret suçu tanımını anımsatan CHP’li Purçu, Türkiye’de 2010 yılında yapılan Roman açılımının, örgütlenmeyi ve görünürlüğü olumlu anlamda etkilediğini; ancak sayısı gittikçe artan Roman sivil toplum örgütleri arasında hak temelli çalışan kuruluşların yeterince desteklenmemesi nedeniyle ayrımcılığa karşı yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını söyledi. Purçu, 2021'e kadar devam etmesi planlanan Roman açılımı stratejisinde öngörülenlerin hayata geçirilemediğini vurguladı.

ROMAN KÜLTÜRÜ YOK EDİLDİ

Yaşadıkları ayrımcılık nedeniyle yoksulluk ile mücadele eden Roman öğrenciliklerin uzaktan eğitime erişemediğini, işe girişlerde eşit davranılmadığını, Romanların gelir sağlayan işlerinin yok olması ve pandemi dolayısıyla günlük gelirlerinden yoksun kaldığını belirten Purçu, Kentsel dönüşüm uygulamaları sonucunda, romanların kültürel mirasının yok edildiğini Sulukule örneğiyle ortaya koydu.

KONU ARAŞTIRILSIN

Romanların temel haklarına erişmede dahi ayrımcılığa uğradığını vurgulayan CHP’li Purçu, maruz kaldıkları nefret suçları nedeniyle çalıştıkları işten ayrılmak zorunda bırakıldıklarını, çocukların okuduğu okulunu, malını mülkünü bırakarak canı pahasına yaşadıkları yerleri, evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anımsattı. Yerinden edilen romanların açtıkları davaların uzun sürmesi sonucunda yaşananların telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını, işsizliğin, açlığın da artmasıyla yoksulluğun mücadele edilemez hale geldiğini ifade eden Purçu, bu nedenlerle birlikte, ayrımcılık ve nefret suçlarından kaynaklanan hak kayıplarının tespiti; ülkenin belli bölgelerinde yoğunlaşan roman yurttaşların haklarının tesisi; eğitim, barınma ve istihdam gibi alanlarda ayrımcılıkla mücadele için etkili politikalar geliştirilmesi; gereken mevzuat değişiklikleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının alması gereken önlemlerin belirlenmesi için konuyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi