CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’deki öğretmenevi yetersizliğine ilişkin olarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

"Öğretmenevlerinin asli işlevi eğitim çalışanları ve yakınlarının konaklama ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bunun yanı sıra bir eğitim kurumu statüsü gereği, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere eğitsel olarak katkıda bulunması da bir fonksiyonudur. İzmir ilinde Bornova Öğretmenevi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmış, Karşıyaka Öğretmenevi ise olgunlaştırma enstitüsüne dönüştürülmüştür. 55 bin eğitim çalışanının bulunduğu tahmin edilen kentin merkez ilçelerinde öğretmenevi kalmadığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Özellikle İzmir’in merkez ilçelerini ilgilendiren bu sorunun iki yılı aşkın süredir devam ettiği bilinmektedir. Civar ilçelerde bulunan öğretmenevlerinin de kapasite yetersizliği nedeniyle ihtiyacı karşılamadığı ifade ediliyor. Geçmişte birçok eğitimciye hizmet veren alan âtıl kalmış durumdadır” açıklamasında bulunan Özcan Purçu, bu soruna ilişkin olarak şu soruları yöneltti:

 

  1. İzmir ilinde kaç öğretmenevi aktif olarak faaliyet göstermektedir? Bunların ilçelere ve kapasitelerine göre dağılımı nedir?
  2. İzmir’de yeni açılması planlanan öğretmenevi sayısı nedir? Bunlara ilişkin olarak açılacakları yer, zaman, kapasite gibi detayları net olarak belirtiniz.
  3. Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre günümüz itibariyle görevde bulunan toplam öğretmen sayısı kaçtır?
  4. Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre, İzmir ilinde günümüz itibariyle görevde bulunan toplam öğretmen sayısı kaçtır?
  5. 2017-2022 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı’nın her yılın genel bütçesinden aldığı pay nedir?
  6. Depreme dayanıksız oldukları gerekçesi ile yıkılan Konak Hasan Sağlam Öğretmenevi ile Bornova Öğretmenevi’nin yerlerine yapılacak olan öğretmenevlerine ilişkin olarak; olarak açılacakları yer, zaman, kapasite gibi detayları net olarak belirtiniz.
  7. Olgunlaşma Enstitüsü’ne dönüştürülen Karşıyaka Öğretmenevi’ne ilişkin olarak; açılacakları yer, zaman, kapasite gibi detayları net olarak belirtiniz. Karşıyaka Öğretmenevi’nin Olgunlaşma Enstitüsü’ne dönüştürülmesinin gerekçesi nedir?
  8. Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinden İzmir için ayrılan pay nedir? Bu miktardan öğretmenevleri için harcama yapılmış mıdır? Harcama yapılan miktar nedir?
  9. Bakanlık olarak; bu gibi sorunların çözülmesi ve tekrarlanmaması adına, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin öğretmenlerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi ve öğretmenevlerine ayrılan payın arttırılmasına yönelik bir planınız var mıdır?