Cengiz Aldemir/ANKARA

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'kur korumalı mevduat sistemi'ne muhalefet ve ekonomi uzmanları tepki göstermeye ve uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Tepki gösteren isimlerden CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, kur korumalı mevduat sistemiyle ilgili İz gazeteye değerlendirmelerde bulundu. 

'ERDOĞAN İNŞALLAH YANLIŞINDAN DÖNER'

32 yıl önce Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal'ın, "Dövize Çevrilebilir Mevduat'la (DÇM) ilgili yorumları anımsatan Purçu, "Özal, 'bilgisizliğin vesikası' olarak tanımladığı sistemin, vatandaşın sırtına inanılmaz bir yük bindirdiğini ifade ediyor ve sistemi yürüten dönemin hükümeti için de 'Kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular' diyor. Yanlış yaptığında "bizi aldattılar" diyen Erdoğan, inşallah bu yanlışından geri döner. Ülkeyi daha derin krizlere sokacak yanlışlarda çark eder" uyarısında bulundu.

'TURGUT ÖZAL DENEDİ PİŞMAN OLDU'

Turgut Özal'ın, Dövize Çevrilebilir Mevduat uygulaması yaptığı dönemde Başbakan olduğunu anımsatan CHP'li Purçu, Özal'ın yaptığı hatayı ve pişmanlıklarını dile getirerek, "Bakın Özal Dövize Çevrilebilir Mevduat uygulamasında yaptığı yanlışını şöyle anlatıyor; 

"İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi" diyor. Buradan hatırlatmış olayım, o yılları sayın Erdoğan unutmuşa benziyor. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosunu. Sayın Erdoğan kendisine zaman zaman örnek aldığı Turgut Özal'ın sözleriyle bir kez daha uyarmak istedim. 1970li yıllarda o zaman kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular. Tam 221 bankaya borçlandık ve Türkiye bunları ödeyemedi. Bütün yükü vatandaşa yıktılar" örneğini paylaştı.

'HALKIN GELECEĞİ İLE KUMAR OYNANIYOR'

Bu yöntemin, ekonominin dolardan kurtarılması değil tam tersi dolara bağlanması anlamına geldiğini söyleyen Purçu, 

üreticilerin doların 16, 17 TL iken kredi çekip yurt dışından hammadde aldıklarını; hem kredi faizleri hem de kur yüksekken aldıkları dolar karşısında çok büyük zarar ettiklerini vurguladı. Kamu bankalarının arka kapısından satışıyla beraber insanların panikle satışı yaptığını söyleyen CHP'li Purçu, "Bu sebeple kısa vadede dolar/TL kuru düştü ancak bu geçici bir durum. Dolar düştü ancak vatandaş hala yiyeceğini içeceğini zamlı tarifeler üzerinden alıyor. Kur farkını yollarda köprülerde olduğu gibi yine halkın üzerine yükleyecekler. Bu sistem birden bire patlarsa sonuç ne olacak? Para basmadan, hiperenflasyona yol açmadan altından kalkılamayacak bir yük ortaya çıkarabilir. Burada büyük bir tezgah var. Bir servet aktarımı yapıldı. Çok büyük bir risk var. Bu halkın geleceği ile kumar oynamak demektir" sözleriyle tepki gösterdi.

'MİLLETİ KANDIRMAYA DEVAM EDİYORSUNUZ'

Dolar, Euro, Altın fiyatlarının düştmedine rağmen, benzin ve mazot fiyatlarının hala aynı olduğuna dikkat çeken CHP'li Purçu, İktidara, "Bu fiyatları neden hala düşürmüyorsunuz?!

Vatandaşımızı süründürmeye, ezmeye devam ediyorsunuz…

Nerede bu hükümet!!! Milleti kandırmaya devam ediyorsunuz yazıklar olsun size" diye seslendi.

'ÇÖZÜM HEMEN SEÇİM'

Ülkede yaşanan ekonomik buhran ve döviz kur krizinin aşılması için tek çarenin sandık olduğunu söyleyen Purçu, "Hemen, derhal, acil erken seçime gidilmeli" çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi