Purçu, “Çiftçilerin mallarını korumak, hayvanların zarar vermesini önlemek, hırsızlık durumlarına engel olmak” gibi görevler yerine getiren Kır Bekçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıyarak, soru önergesi verdi.

Purçu, “2018 yılında köylere ilk kez Bekçi alımı gerçekleşmiştir. 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun’a göre çiftçilerin mallarını korumak, hayvanların zarar vermesini önlemek, hırsızlık durumlarına engel olmak halk arasında kır bekçilerinin görev tanımlarında yer almaktadır. Bekçi olarak görev yapan personellerin diğer asayiş personellerinden farkı; yetki sınırlarının gece görevi ile sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bekçiler vardiya sistemi ile değil; güneşin batışından doğuşuna kadar olan sürede görev yaparlar” dedi.

“Sadece OHAL ve bakanlık yetkilendirmesi ile gündüz mecburi görev yapabilen bekçilerin başka şartlarda gündüz görevlendirilmeleri mümkün değildir” diyen Purçu, kır bekçilerinin mali ve sosyal haklarının belirsiz kaldığına dikkat çekti.

Purçu, şu soruları yöneltti:

1- Çiftçi mallarını korumak adına istihdam edilen kır bekçilerinin 2018 yılında göreve başlamalarının ardından; çiftçilerin mallarına yönelik gerçekleşen suçlardaki artış ya da azalış oranı yıl bazında hesaplanmış mıdır? Hesaplanmışsa bu oranlar nelerdir?

2- Başkanlık bazında kaç Çiftçi Koruma Başkanlığı bulunmaktadır?

3- Her Çiftçi Koruma Başkanlığı bazında kaç kır bekçisi istihdam edilmektedir?

4- Çiftçi Malları Koruma bekçileri (Kır bekçileri)’nin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda Bakanlığınız bünyesinde bir çalışma var mıdır? Yoksa; bu yıl içerisinde özlük haklarının iyileştirilmesi hususunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?

5- 4081 sayılı kanun ile malî ve sosyal hakları belirsiz kalmış olan Koruma bekçilerinin maaşlarının düzeltilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

6- Çiftçi Malları Koruma Bekçilerinin maaş ve sigortaları ile diğer giderlerin karşılanmasında yaşadığı zorluklara yönelik olarak; Bakanlığınız bünyesinde bir çalışma planlanmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi