DERLEYEN: BEGÜM ÇATIK/ İZ GAZETE- CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İz Tv’de Pınar Teke’nin sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. Özcan; eğitim sisteminden sağlığa, 6’lı masanın son durumundan parti çalışmalarına kadar birçok konuyu değerlendirdi. 

Parti olarak yaptıkları çalışmaları değerlendirerek sözlerine başlayan CHP’li Purçu, “Heyecanla çalışıyoruz. Memleketin durumu ve halkın yaşadıkları malum! Bu kötü durumdan ülkemizi kurtarmak için gece gündüz çalışıyoruz. Memleketin her köşesine, köylerine, kasabalarına hep birlikte tüm parti örgütü olarak gidiyoruz, heyecanla seçimi bekliyoruz ve çalışmalarımı buna göre sürdürüyoruz” dedi. 

‘BU NASIL DEMOKRASİ!’

Geçtiğimiz günlerde polis tarafından haklarını isteyen öğretmenlere uygulanan şiddeti de değerlendiren CHP’li Purçu, “Bir cumhurbaşkanı, herkesin cumhurbaşkanı olmalı. Bir cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olamaz; eğer olursa siyaset yapamaz. Bir cumhurbaşkanı kalkıp da öğretmene ‘çapulcu’ der mi, bir doktora ‘nereye gidersenize gidin’ diyebilir mi? Öğretmenler, doktorlar bu ülkenin en önemli mesleki gruplarıdır, en önemli kişileridir. Çocuklarımızı, geleceğimizi öğretmenlere emanet ediyoruz. Bir öğretmen yerlerde sürünüyorsa, biber gazıyla saldırılıyorsa, elleri kelepçelenip götürülüyorsa ve hak ettiği yaşam tarzı ona verilmiyorsa, bir de üstüne cumhurbaşkanı tarafından hakarete uğruyorsa buna nasıl demokrasi, nasıl özgürlük diyebiliriz?” diye konuştu.

Romanların yaşadığı sorunlara da değinen Purçu, “Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, Roman mahalleri dışarıdan hemen belli oluyor” diye konuştu, Samsun’un Canik ilçesinde yer alan Teneke Mahallesi’ni örnek verdi. Purçu, “O mahalledeki Romanların evlerini, arsalarını elinden devlet aldı. ‘Biz size TOKİ konutları yapacağız’ dediler ama konutları şehrin dışında yaptılar. En son gittiğimde vatandaşlar çaresiz, ellerinde belgelerle benim yanıma geldiler. ‘Biz yıllar önce bu evlere gelmek için mahallemizi verdik, devlet bizi o mahalleden çıkardı, bu konutlara yerleştirdiler. Şimdi de bizi buradan çıkarıyorlar’ dediler. Ya böyle bir zihniyet olur mu?” açıklamalarında bulundu.

‘BARINMA SORUNU BİR GERÇEK’

Türkiye’de barınma problemi olduğunu kaydeden CHP’li Özcan Purçu, “İnanın sokakta teneke ve barakalarda yaşayan binlerce insan var. İzmir’de geçen sene biz parklardan öğrenci topladık. Sokakta öğrenci kalmış, aile kalmış, bunların umurunda mı? Bunların gözü sorunları görmüyor, bunlar başka alemde yaşıyor. Bunlar fakirin, yoksulun, öğrencinin halinden anlamaz, görmezler. Bunlar, yurt yapmayıp gençlerimizin tarikatlara muhtaç olmasını istiyorlar. Ondan sonra tarikat yurtlarının da kapasitelerini hesap edip yurt sorunumuz yok diyorlar. Böyle şey olmaz” diye konuştu.

ZAMLARI DEĞERLENDİRDİ

Elektriğe ve doğalgaza gelen fahiş zamları da değerlendiren Purçu, “Devlet elektriği üretiyor özel dağıtım şirketine veriyor. Öyle bir sözleşme yapılmış ki ‘Sen 1 yıl içerisinde istediğin kadar zam yapabilirsin’ deniliyor, ‘Ben buna devlet olarak karışamam’ diyor. Şimdi özel şirket istediği kadar zam yapıyor çünkü elinde sözleşmesi var. Devletten aldığı elektrik fiyatıyla vatandaşa verdiği elektrik fiyatında o kadar uçurum var ki anlatamam size. Bu dağıtım şirketleriyle hükümetin ilgili kişileri arasında ekonomik bir bağlantı var” dedi. İktidarın derhal görevi bırakması gerektiğinin altını çizen Purçu, “Yönetemiyorsun kardeşim, zam üstüne zam yapıyorsun. Anında seçime gidilmesi gerekli” diye konuştu. 

“Açlık sınırı için çözüm öneriniz nedir?” sorusunu Purçu, “Enflasyon oranı yüzde 1 artıyorsa maaşların da yüzde 1 artması gerekiyor” şeklinde cevapladı .

6l’ı masanın son durumu ve cumhurbaşkanı adayının kim olacağı yönündeki soruya ise vekil Purçu, “Adayımız sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olacak gibi görünüyor. Zamanı geldiğinde 6’lı masa olarak bunlar zaten üst düzey yöneticilerimiz tarafından açıklanacak” diyerek cevapladı.

Editör: Haber Merkezi