Cengiz Aldemir/ ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Trakya Roman Kanaat Önderleri Buluşması'nı İz gazete'ye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Romanların yaşadığı sorununun tarihsel bir derinliğine sahip olduğunu, sorunu çözmek için o sorunları yaşayanlardan öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplumda sürekli ötekileştirilen, talepleri gözardı edilen, sorunları dikkate alınmayan kesimlerin başında Romanların geldiğini anımsatan CHP li Purçu, AKP iktidarında sorunları çözülemeyen ve daha da kötüye giden Romanların durumunun CHP iktidarında çözüleceğini vurguladı.

SİYASETÇİ YAŞAM TARZINA SAYGI DUYMALI

Kimlikler üzerinden, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayı doğru bulmadıklarını söyleyen Purçu, "Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi, "Bir kişi ya da kitle kimliğinden, inancından ötürü ötekileştirilirse karşı çıkarız. Yaşam tarzına önce siyasetçi saygı duymalı. Bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi sosyal kimlikler üzerinden siyaset yapmaya özen gösterdi ve göstermeye devam edecektir.

Genel başkanımızın başkanlığında yapılan toplantıda bütün Romanlara ait kuruluşların, akademisyenlerin görüşlerini aldık. Romanlara yönelik taslak eylem planı yaptık. Belediye başkanlarımız neler yapabilirler diye gönderdik" sözlerini paylaştı.

AİLE DESTEK SİGORTASI HAYATA GEÇİRİLMELİ

Toplantıda eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal yardım, ayrımcılık... başlıklı temel sorun alanlarını belirlediklerini kaydeden Purçu, sosyo-ekonomik sorunlarla mücadelede 50 yıldır uygulanmayan Aile Destek Sigortasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz CHP olarak eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal yardım, ayrımcılık, kadın ve çocukların sorunlara kilitlendik ve bu sorunların çözülmesi lazım. Fırından ekmek alırken, elektrik düğmesini çevirirken, musluğu açarken vergi veriyorsak eğer, sorunların çözümünün temel anahtarlarından birisi olan ve hayata geçirilmesini istediğimiz Aile Destek Sigortasıdır. Yani bir aile geçinemiyor, defter kalem alamıyor, çocuğuna bakamıyorsa o aileleri devlet güvencesi altına almamız gerekiyor. Aile Destekleri Sigortası 50 yıldır niye uygulanmıyor? Yoksulluğu bitirmek değil yönetmek istiyorlar. Fakir hep fakir kalsın, ona makarna, kömür vereyim o da oyunu bana versin.' Bu ahlaka, erdeme aykırıdır. Birisini bir siyasi partiye bağımlı hale getirmek doğru değil. İster oy verin ister vermyesin, biz CHP olarak AKP'nin çözmek istemediği sorunları çözmek için iktidara yürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

HER HANEDE EN AZ BİR SİGORTALI OLACAK

Türkiye'de 24 milyon hane olduğunu ve CHP iktidarında her hanede en az 1 sigortalı olacağını, sigortası olmayan hanelerde ise o evin bir bireyini devlette istihdam edeceklerini söyleyen Purçu, "Ana hedef; her evde asgari 1 sigortalı olacak. Devlet önceliği buna verecek. Tarım işçileri, katı atık toplayıcıları, müzisyenler var. Bazı belediyelerimiz proje başlattı. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu Çankaya belediyesini örnek gösterdi. Belediyelerimiz katı atık toplayanların tamamını toparladı, kooperatif kurdurdu, hepsini sigortalı yaptırdı, "siz toplayacaksınız, ben para vereceğim. Bu pilot uygulamayı büyütürsek diğer illere de götüreceğiz. 

Konteynerden, sokaklardan çöp toplayanlar sigortalı olacak, emekli hakkına da kavuşacaklar" dedi.

EĞİTİM TOPLUMA SINIF ATLATIR

Romanların eğitime erişmekte çok büyük zorluklar yaşadığını müzik konusundaki yeteneklerinin geniş bir yelpazede değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Puçu ,eğitimin önemine vurgu yaparak, "Parti olarak bu konuya çok önem veriyoruz. Eğitime erişmek zor, okula devam zor. Çocuğu okula başlatıyorsunuz bir süre sonra çocuk okula gelmiyor. Çocuğu okula kaydederse aileye çocuğa parası vereceğiz, devam etmezse keseceğiz. Bu Güneydoğu'dan giden geçici işçi aileleri için de geçerli. O çocukların eğitilmesi lazım. Eğitim topluma sınıf atlatan tek olaydır" ifadelerini kullandı.

YOKSUL MAHALLELERE ÇOCUK BAKIMEVİ

Toplantıda kentsel dönüşümde en büyük sıkıntıyı romanların yaşadığını Sulukule örneğiyle ortaya konulduğunu, Kılıçdaroğlu'nun CHP'li belediyelerin kentsel dönüşümü, 'yerinde dönüşüm' olarak gerçekleştirme kararını aktaran Purçu, siyasetin ahlaklı bir şekilde halka dokunarak yapılması gerektiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu'nun CHP'li belediye başkanlarına, "Bulunduğunuz beldede oy versin vermesin ayrımcılık yapmayacaksınız. Fakir mahalllere biraz daha fazla hizmet götüreceksiniz. Yoksul mahallelerden başlayarak çocuk bakımevleri açacaksınız" talimatını da paylaşan Purçu, CHP' li Mersin Belediyesinin sebze halinde kreş açarak, halde çalışan kadınların çocuklarını kreşe bıraktığını akşam giderken götürdüklerini, çocukların orada beslenip, sosyalleştiğini ve bunları yapmanın mümkün olabileceği örneği paylaştı.

Editör: Haber Merkezi