İZ GAZETE- Türkiye'nin en büyük 2. sulama projesi olarak tanıtılan Silvan Projesinin, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluştuğunu kaydeden CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, projenin gerçekleşmesi halinde, Silvan Barajı'nda depolanacak su ile halihazırda kuru tarım yapılan 2 milyon 350 bin dekar arazide moder sistemlerle sulama yapılabileceğini belirterek, " Silvan Barajı ve HES'in, tarımsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık I milyar lira katkı sunacağı ve çok sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayacağı, ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekilen alanlarda proje sahasının sulamaya açılmasıyla hububat, pamuk, mısır, sebze, ayçiçeği gibi yeni ürünlerle ürün yelpazesinin genişleyeceği ve verimin artacağı belirtilmiştir.

Ancak henüz proje hayata geçirilmediğinden bölgede sulama sorununun devam ettiği bilinmektedir" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Silvan Projesi'nin ilk ihaleye çıktığı tarihte projenin hangi tarihte tamamlanması planlamakta idi?" diye sordu. 

Purçu şu sorularına da yanıt istedi:

Silvan Barajı'nın gövde dolgusunun tamamlanması, Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin hizmete alınması dolayısıyla 23 Ocak 2021 'de Diyarbakır'da tören yapılmasının ardından günümüze kadar olan süreçte, Silvan Projesi kapsamında yapılan çalışmalar nelerdir?

Bugün itibarıyla, projenin yüzde olarak ne kadarlık bir kısmı tamamlanmıştır?

Silvan Projesi'nin hangi tarihte hayata geçirilmesi planlanmaktadır?

Silvan Projesi tamamlandıktan sonra, barajdan hangi il, ilçe ve mahalleler yararlanacaktır?

Projenin tamamlanmasına kadar geçen süreç içerisinde, Diyarbakır'da bulunan çevre ilçeler ve Silvan'da yaşanmakta olan sulama sorunlarının önüne geçebilecek geçici çözümleriniz nelerdir? Bu kapsamda hali hazırda bakanlığınız tarafından yürütülmekte olan çalışmalar var mıdır? Varsa detayları nelerdir?

Editör: Haber Merkezi