Gizem TABAN/İZ GAZETE- Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, 2019 yerel seçimleri ile 2018 genel seçimlerinde, partilerin oy dağılımını, sosyo-ekonomik göstergelerle karşılaştırdıkları çalışmaya dair çarpıcı bulguları İz Gazete’ye anlattı. Söz konusu çalışmanın bitmek üzere olduğunu belirten Prof. Dr. Tosun, kentte Büyükşehir Belediyesi ve 22 ilçe belediyesinde iktidar olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) özelinde dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Çalışmanın içeriğine dair bilgi veren Prof. Dr. Tanju Tosun, “2019 yerel seçimleri ile 2018 genel seçimlerini; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilçe belediye başkanlıkları ve meclis üyeliklerinde partilerin oy dağılımını bazı sosyo-ekonomik göstergelerle karşılaştırıyoruz. Bununla ilgili çalışmamız bitmek üzere… Bulgulara göre; 2015 genel seçimlerinde İzmir’de nasıl bir sosyolojik farklılaşma varsa 2018’de ve 2019’daki yerel seçimde de aynı sosyolojik farklılaşma ve CHP adına düşündürücü bir tezatlık dikkat çekiyor” dedi.

‘ZENGİNLER EN ÇOK CHP’YE OY VERİYOR’

2015’te İzmir’in toplam hane geliri itibarıyla en düşük gelire sahip olan kesimlerinde AKP’nin birinci parti olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tosun, 2018 genel seçimleri ve 2019 yerel seçimlerinde de bu kesimlerde AKP’nin birinci parti olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tosun, “CHP, sosyal demokrat bir parti ama İzmir’in en yoksul kesimleri olarak ifade edebileceğimiz kesimlerden AKP’ye kıyasla daha az oy alıyor. Buna karşılık, İzmir’in mahalleleri itibarıyla toplam hane geliri 5 bin lira ve üzerinde olan hanelerde yaşayanların politik parti tercihlerinde, CHP 2018 ve 2019 yerel seçimlerinde yüzde 70-80 oy alıyor. Yani en zenginlerin CHP’ye desteği yüzde 70-80 oranında, en yoksulların ise yüzde 35-40 civarında. Neredeyse 2 katı bir fark var. Sosyal demokrat bir parti en yoksul kesimlerden, Türkiye’nin yeni ekonomik elitlerinin temsilcisi bir partiye kıyasla iki kat daha az oy alıyorsa bu CHP açısından düşündürücü bir şeydir” açıklamalarında bulundu.

‘SADECE YOKSULLAR OY KULLANSA MAKAS KAPANIR’

Hane gelirleri itibarıyla İzmir mahalleleri 4-5 gruba ayrıldığında, en az seçmenin en düşük hane gelirine sahip mahallelerde yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Tosun, bu durumun CHP için şans olduğunu söyledi. Tosun, “CHP ile AKP arasında makasın bu kadar yüksek olması; orta ve orta üst hane gelirine sahip olan kesimlerin en fazla CHP’ye yönelmesiyle ilgili... Yoksa sadece yoksullar oy kullansa bu makas kapanır, hatta AKP öne çıkabilir. Ama CHP’nin bu kesimlerden daha fazla destek alacağını da öngörmek mümkün” ifadelerini kullandı.

‘SOSYAL YARDIMLAR İLK SEÇİMDE ETKİSİNİ GÖSTERECEK’

Pandemi döneminin, CHP’nin yerel yönetimler aracılığıyla toplumun en diptekilerine dokunmasına imkan sağladığını belirten Prof. Dr. Tosun, “Yerel yönetimlerin özellikle yoksullara verdiği sosyal destek ve yardımlar, muhtemelen ilk seçimde zenginler ve yoksullarla ilgili makasın yavaş yavaş daralmasını sağlayacak. Muhtemelen göreceğiz ki; CHP, toplumun en yoksullarından belki AKP kadar, belki de AKP’den daha fazla oy alacak. Birincisi; yerel yönetimlerin yaptığı sosyal yardımlar seçmene dokunmaya başladı. İkincisi; ekonomik kriz en fazla bu kesimler ile orta kesimleri etkiledi. Dolayısıyla ekonomik kriz ve yerel yönetimlerin pandemi sürecini İzmir’de iyi yönetmeleri, muhtemelen yerel seçimlerde CHP’nin lehine olacak” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi