CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Tarihsel gerçekliliği ve süreci bilmeyenlerin cumhuriyet değerlerini anlayamayacağını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Atatürk’ün kurduğu Türk Tarih Kurumu Başkanlığına Ensar Vakfı üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış’ın atanmasına tepki gösterdi. Bir televizyon programına bağlanan Polat, Erdoğan’ın geldiği günden bu güne cumhuriyetin değerleri, kurum ve kuruluşları ile hesaplaşma içinde olduğunu belirterek, “ Malesef Ensar Vakfı’nın insanların hafızasında çok olumsuz bir yeri var. Çocuklara taciz ile gündeme gelmiş bir kurum olarak tarihe geçmiştir. Atatürk aleyhtarı söylemleriyle toplumun bütün kesimlerinden tepki toplamış bir vakıftır. Bizim tarafımızdan kabul edilemeyecek bir durumdur. Kendilerini Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı’na dayayarak cumhuriyet değerlerine dil uzatan bu gibi kişilerin böyle makamlara atanmasını milletimizin vicdanına bırakıyorum” dedi.

KÖTÜCÜL GÜCÜN KAYNAĞI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, “ Korona vürüsün kaynağı kendi yaptıklarımız yüzündendir.” sözlerini sert bir dille eleştiren Polat, Türkiye’nin uzun yıllardır tıp bilimine kattığı bir buluş, çalışmanın olmadığını söyledi.  İktidarın bilime katkılarının, sülük tedavisi, deve sidiği ile AKP Genel Baykanı Erdoğan’ın keçi boynuzu pekmezi önerileri olduğunu hatırlattı. Salgın sürecinde AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın hiç dışarıya çıkmadığını belirten Polat, Cumhuriyetin 100’cü yılı kutlamalarına katılmayışını da eleştirerek, “ Kendisini bu kadar toplumdan yalıtırken, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, salgın için,”Allah’dan geldi“ diyor. O zaman sayın Erdoğan’da çıksın. Hoş uzun zamandır milletin arasında dolaşmıyor. Zırhlı araçlar ve korumalar eşliğinde dolaşıyor. Kendilerine gelince başka, garibana gelince böyle söylemler. Bu yaklaşımın başındaki insan bunu söylediyse diğerlerinin söylemlerini yadırgamamak gerekiyor. Temel dayanak noktaları, kötücül gücün kaynağı AKP genel başkanıdır. Belediyelere yaptıkları gibi, insani olan her şeye rahatlıkla saldırabiliyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

SALGIN SONRASI UYARISI

Uluslararası Politik Ekonomi Uzmanı Mahir Polat, Türkiye’nin ekonomik tablosunu hiç de iç açıcı olmadığını ifade ederek, kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarını hatırlattı. Hükümetin atması gereken hiçbir adımı atmadığını kaydeden Polat, gerçeklikten uzak, popilist söylemlerle bu süreci götürmeye çalıştıklarını söyledi. İktidarı, salgın sonrası yaşanacak olumsuzluklar konusunda uyaran Polat, “ Yaklaşık bir aydır ciddi bir tarım hamlesi yapması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü gıda dünyada stratejik bir ürün haline dönüşüyor. İktidar ise bununla ilgili hiçbir önlem almış değil.  Toplumun yarınını düşünen güçlü bir devlet olmamız gerekirken, iktidarın kof kabadayılık ve söylemden ibaret bir yapılanmadan başka bir şey yapmadığını görüyoruz. Eğer devletimiz güçlü olsaydı, Kanada, Almanya ve diğer ülkelerde olduğu gibi, halkına yarın kaygısı vermeden bu süreci götürürdü. Maalesef bunun tam tersi bir durumla karşı karıyayız” diye konuştu.

YENİ BÜTÇE ÇAĞRISI

TBMM’nin bir an önce toplanmasını ve kriz sonrası için yeni bütçe hazırlıkları yapması çağrısında bulunan Polat, Türkiye’nin salgın sonrasına hazırlık yapması ve ciddi adımlar atması gerektiğini vurguladı. İktidarın yüzde 5 büyüme hedeflerinin, binde beşlere kadar gerilediğini belirten Polat, tasarruf yoluna gidilmesinin önemine değindi. İktidara, yandaş ve cargir gibi şirketler yerine, bilim ve teknoloji projeleri üreten yeni sektörleri desteklemesi önerisinde bulunan Polat, iktidarın önlemler konusunda hiçbir olumlu adım atmadığını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi